Arroz a banda
Spanien
Portioner: 4
Tillagningstid: 110 minuter
Ingredienser:
- Arroz bomba (paellaris) eller arborioris - 4 portioner enligt anvisning på förpackningen
- Räkor med skal - 250 gram
- Bläckfisktuber - 300-350 gram
- Ryggben från marulk efter smak och möjlighet
- Ñoras, eller pimiento de padrón - 2-3 stycken
- Gul lök, liten - 1 styck (kan uteslutas)
- Vitlöksklyftor - 1-2 stycken
- Tomat, stor - 1 styck
- Saffran efter smak
- Röd karamellfärg efter smak (kan uteslutas)
- Olivolja efter smak och behov
- Salt efter smak
- Aioli som tillbehör
- Blandad sallad som tillbehör
Tillagning:
1. Skölj och skala räkorna. Skölj bläckfisktuberna och skär dem i munsbitar. Spara räkskal och räkhuvuden att koka buljong på.
2. Värm 1½ matsked olivolja i en stor kastrull. Lägg ner räkskal och räkhuvuden tillsammans med benen från marulken, lät fräsa i 5 minuter. Tillsätt cirka 1½ liter vatten. Koka upp och låt koka i 15-20 minuter. Sila buljongen.
3. Skala och hacka löken, samt skala och finhacka vitlöksklyftorna. Riv tomaten.
4. Värm olja i en stor stekpanna. Häll ner riset, tillsätt den hackade löken när stekts något. Tillsätt den finhackade vitlöken, låt steka på låg värme.
5. Tillsätt bläckfiskbitarna. Låt steka tills ingen vätska är kvar i pannan.
6. Tillsätt den rivna tomaten. Salta och stek lite mer. Halvera pimienton, ta ur fröna och skiva. Tillsätt pimienton till riset. Rör runt och stek lite till.
7. Tillsätt buljong, lite i taget så att riset kan absorbera vätskan vartefter, totalt 3 gånger så mycket buljong som den ursprungliga mängden ris.
8. Tillsätt saffran och, om så önskas, karamellfärg. Låt allt puttra i 10 minuter på låg värme.
9. Tillsätt de skalade räkorna. Höj värmen och låt tillagas i ytterligare 5 minuter, eller tills all buljong har avdunstat och riset är mjukt.
10. Täck över stekpannan med lock och låt stå några minuter innan servering.
11. Servera gärna med aioli och lite blandad sallad.