Aubergines à la parmesane
Frankrike
Portioner: 4
Tillagningstid: 150 minuter
Ingredienser:
- Auberginer - 4 stycken
- Tomater - 600 gram
- Gul lök - 1 styck
- Vitlöksklyfta - 1 styck
- Basilikablad - 2 stycken
- Mozzarella - 2 stycken
- Parmesanost - 300 gram
- Salt, svartpeppar och strösocker efter smak
- Vetemjöl efter behov
- Olivolja till stekning
Tillagning:
1. Skär auberginerna i skivor som är 3-4 millimeter tjocka. Pudra dem lätt med mjöl.
2. Värm rikligt med olja i en djup stekpanna. Stek aubergineskivorna tills de är gyllenbruna, salta mot slutet av stekningen, ta upp dem och klappa dem med hushållspapper. Lägg åt sidan.
3. Skålla tomaterna och skär dem i små bitar. Hacka löken och fräs den i lite olivolja. Tillsätt tomaterna, inklusive tomatsaften, tillsammans med en lätt krossad vitlöksklyfta och två basilikablad.
4. Koka upp tomaterna, sänk värmen, tillsätt salt och socker. Låt puttra i 10 minuter tills såsen är tjock.
5. Riv parmesanosten. Skiva mozzarellan. Värm ugnen till 200 grader.
6. Lägg två matskedar tomatsås i botten av en ugnsfast form. Lägg ett första lager av aubergineskivor över. Placera en skiva mozzarella på varje aubergineskiva. Strö lite riven parmesan över och peppra. Fortsätt tills alla aubergine- och mozzarellaskivor är slut, avsluta med sås. Strö rikligt med parmesan över.
7. Baka i ugnen i 30-40 minuter. Låt svalna innan
servering.