Borsjtj med öron

Ukraina

Portioner: 4

Tillagningstid: 5 minuter före blötläggning + 170 minuter efter

Blötläggning: 12 timmar

Ingredienser:

- Rödbetor - 600-700 gram

- Gula lökar - 1 stor + 1 liten

- Rödvinsvinäger eller citronsaft - 2 matskedar eller efter smak

- Lagerblad - 1 styck

- Salt och svartpeppar efter smak

- Färsk dill efter smak

- Torkad svamp - 40 gram

- Vetemjöl - 150 gram + till bakbordet

- Ägg - 1 styck

- Vitlök efter smak (kan uteslutas)

- Solrosolja till stekning + till öronen

Tillagning:

1. Lägg den torkade svampen i blöt över natten.

2. Häll av vattnet från svampen och häll i 3 liter nytt vatten. Koka upp och låt koka tills svampen är tillagad, vilket tar cirka 1 timme. Spara buljongen.

3. Skölj rödbetorna och koka dem i vatten tills mjuka.

4. Skala och finhacka den lilla löken. Finhacka den kokta svampen.

5. Bryn den hackade löken i lite olja.

6. Tillsätt den hackade svampen till löken. Salta och peppra. Stek på medelvärme i 3-5 minuter.

7. Häll upp mjölet på ett bakbord. Forma det till en hög och gör en grop i mitten. Knäck ett ägg i gropen, salta lätt och blanda försiktigt ihop för hand.

8. Knåda degen, tillsätt gradvis ½ deciliter vatten under knådningen.

9. Mjöla bakbordet. Kavla ut degen mycket tunt, till cirka 1-1½ millimeters tjocklek. Skär eller tryck ut cirklar med 4 centimeters diameter eller kvadrater med 4 centimeter långa sidor.

10. Lägg lite svamp- och lökfyllning mitt i varje cirkel eller kvadrat. Vik ihop degen, tryck ihop kanterna. Vik ändarna till varandra och tryck ihop dem. Formen ska påminna om öron.

11. Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg ner öronen, koka upp igen och låt koka cirka 1-2 minuter. Ta upp hålslev, låt rinna av och häll i en skål. Rör om med lite olja, så att inte öronen fastnar i varandra.

12. Skala och riv de kokta rödbetorna. Skala och halvera den stora löken. Strimla lökhalvorna tunt.

13. Värm olja i en stekpanna, lägg ner den strimlade löken. Låt steka tills löken är gyllenbrun.

14. Tillsätt vinägern och de rivna rödbetorna. Låt sjuda i 3-5 minuter.

15. Koka upp 2 liter av svampbuljongen. Lägg ner rödbetorna och löken från stekpannan, tillsätt lagerblad, salt och peppar.

16. Koka upp och låt koka på svag värme i 3-4 minuter. Ta bort från värmen och tillsätt öronen. Hacka dill och strö över. Pressa vitlök över om så önskas.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång