Brödgnocchi med tomat och parmesanost
Italien
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter innan vila, sedan vila i 2 timmar och därefter 45 minuters ytterligare tillagning.
Ingredienser:
- Basilikablad - 10 stycken
- Rödlök - 50 gram
- Hackade tomater - 400 gram
- Vitlöksklyfta - 1 styck
- Hackad bladpersilja - 1 matsked
- Ägg - 2 stycken
- Parmesanost - 200 gram (eller helst bagòssost, kan också ersättas med pecorinoost)
- Dagsgammalt bröd - 200 gram
- Grönsaksbuljongtärningar - 2 stycken
- Strösocker - 1 nypa
- Olivolja till stekning + formning av gnocchi
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Mixa brödet till smulor. Riv 180 gram av osten. Häll den rivna osten i en skål. Pressa över vitlöksklyftan. Blanda med brödsmulorna.
2. Tillsätt äggen och den hackade bladpersiljan till brödet och osten. Blanda kraftigt och länge, tills smeten är fast men elastisk. Låt vila 2 timmar.
3. Värm några matskedar olivolja i en kastrull. Hacka rödlöken och stek den i oljan. Tillsätt hackade tomater, låt koka 15-20 minuter. Salta och peppra mot slutet av kokningen. Tillsätt en nypa socker.
4. Skölj basilikabladen, torka dem och lägg dem i en stor värmetålig skål. Häll över den kokande tomatsåsen, täck skålen och låt stå 20 minuter.
5. Smörj händerna med lite olivolja. Ta lite bröd- och ostsmet, forma till en cylinder med en längd på cirka 5 centimeter och en diameter på cirka 3 centimeter. Fortsätt tills smeten är slut.
6. Koka upp en kastrull med cirka 4 liter vatten, lägg i buljongtärningarna och salta. Koka gnocchi i omgångar i några minuter. Ta upp dem med hålslev, låt dem rinna av. Lägg dem på ett fat.
7. Servera med tomatsås i botten på tallriken, gnocchi
över och ostskivor så att det blir vackert.