Casquinha de siri
Brasilien
Portioner: 4
Tillagningstid: 85 minuter
Ingredienser:
- Olivolja - 1 matsked
- Palmolja - 1 matsked
- Gul lök, hackad - 2 matskedar
- Tomater, skållade och utan frön - 2 matskedar
- Röd chili, hackad - 3 matskedar
- Tempero baiano* - 2 teskedar
- Jalapeñopeppar (eller ännu hellre pimenta dedo de moça) - ½ styck
- Krabbkött - ½ kilogram
- Krämig färskost, gärna brasiliansk (till exempel catupiry)** - 200 gram
- Salt och peppar efter smak
- Parmesanost efter smak
- Färsk koriander som garnering
*Blanda 4 delar spiskummin, 2 delar mald koriander, 2 delar gurkmeja, 2 delar svartpeppar, 1 del cayennepeppar och 4 delar torkad oregano.
**En ersättning till brasiliansk färskost kan med fördel vara 2 tredjedelar naturell philadelphiaost och 1 tredjedel fransk munsterost.
Tillagning:
1. Rengör krabbköttet. Sätt ugnsvärmen på 250 grader.
2. Fräs löken i en kastrull tills den är gyllenbrun. Tillsätt krabbkött, chili, tomat och pimenta dedo de moça eller jalapeñopeppar. Låt tillagas till vätskan som bildas har avdunstat.
3. Krydda med tempero baiano, justera med salt och peppar.
4. Tillsätt färskost och palmolja.
5. Fördela röran i krabbskal eller pilgrimsmusselskal. Riv parmesanost, värm i ugnen tills det börjar bubbla och färgen är lätt brynt.
6. Lägg gärna ett korianderblad på varje casquinha
innan servering.