Chekhchoukha beskria med lamm
Algeriet
Portioner: 4
Tillagningstid: 115 minuter
Ingredienser:
- Finmalda mannagryn - ½ kilogram
- Vegetabilisk olja till deg och stekning
- Salt och peppar efter smak
- Lammkött - 1 kilogram
- Gula lökar - 2 stycken
- Tomater - 4 stycken
- Morötter - 3 stycken
- Majrovor - 3 stycken
- Zucchini, stora - 2 stycken
- Kikärter - 2 nävar
- Tomatpuré - 1 matsked
- Ras el hanout - 1 matsked
- Paprikapulver - 1 matsked
- Starkt paprikapulver - 1 matsked
Tillagning:
1. Blanda ihop mannagryn och salt med lite vatten och knåda. Tillsätt successivt mer vatten tills degen blir väldigt flexibel och elastisk.
2. Dela degen till små bollar med storlek som ett ägg. Låt vila ett tag.
3. Värm en grillpanna. Häll upp olja i en skål.
4. Platta till en degboll i taget med olja på arbetsbordet och händerna. Tryck till från mitten och arbeta successivt utåt kanterna.
5. Sänk värmen på grillpannan. Stek bröden ett efter ett och gör successivt nya pannkakor (rougag) genom att platta till bollarna.
6. Stapla pannkakorna på varandra efter hand som de blir klara, ha hushållspapper i botten så att överflödigt fett samlas upp.
7. Skär löken i klyftor och köttet i tärningar. Värm olja i en gryta och stek löken och köttet.
8. Skålla och blanda ihop tomaterna. Tillsätt dem tillsammans med kikärter, kryddor och tomatpuré utspädd i lite vatten.
9. Täck med vatten och koka upp.
10. Dela morötter och majrovor i mindre bitar, tillsätt till grytan när köttet är halvkokt.
11. Skala zucchinin delvis, skär den i mindre bitar. Tillsätt den 15 minuter efter att morötterna och majrovorna tillsattes.
12. Riv pannkakorna i mindre bitar. Lägg dem i ett durkslag. Koka upp vatten och ställ durkslaget ovanpå, låt stå 5 minuter.
13. Lägg de rivna pannkakorna på ett fat med kött och
grönsaker över.