Chicken BLT salad
USA
Portioner: 4
Tillagningstid: 110 minuter
Ingredienser:
- Vitt bröd skuret i tärningar - 6¼ deciliter
- Smör - 3 matskedar
- Salt - 1 tesked
- Svartpeppar - ½ tesked
- Schalottenlök, hackad - 1 matsked
- Äppelcidervinäger - drygt 4 matskedar
- Kärnmjölk - 1¼ deciliter
- Majonnäs - knappt 1,9 deciliter
- Parmesanost, finriven - 1¼ deciliter
- Strösocker - drygt ½ kryddmått
- Romansalladshuvuden - 2 stycken
- Baconskivor - 6 stycken
- Kycklingfiléer - 3 stycken
- Kycklingbuljong till kokning
- Körsbärs- och/eller babyplommontomater, halverade - 5 deciliter
Tillagning:
1. Koka upp kycklingbuljong. Lägg ner kycklingfiléerna och låt dem koka under lock i 10 minuter, eller tills de är precis genomkokta. Ta upp dem och låt dem svalna.
2. Värm ugnen till 190 grader. Täck en ugnsplåt med aluminiumfolie.
3. Lägg brödtärningarna i en stor skål. Krydda med ½ tesked salt och ¼ tesked peppar. Smält smöret och häll det över brödtärningarna. Blanda försiktigt om så att smöret täcker alla brödtärningar.
4. Lägg brödtärningarna i ett jämnt lager på ugnsplåten. Rosta dem i ugnen i 10-15 minuter, tills de får fin färg och blir lätt knapriga. Ställ dem åt sidan att svalna.
5. Blanda hackad schalottenlök och äppelcidervinäger i en medelstor skål. Låt vila i 5 minuter.
6. Tillsätt kärnmjölk, majonnäs, finriven parmesan, strösocker samt resterande salt och peppar till lök- och vinägerblandningen. Rör om till en jämn konsistens.
7. Stek och grovhacka baconskivorna. Skär kycklingfiléerna i tärningar.
8. Skölj och hacka romansalladen. Lägg nederst i en stor salladsskål. Lägg kycklingtärningar över, därefter bacon, halverade små tomater och slutligen de rostade brödtärningarna. Ringla lite dressing över. Servera resten av dressingen som tillbehör.