Chicken fried steak med sås
USA
Portioner: 4
Tillagningstid: 65 minuter
Ingredienser:
- Standardmjölk - 3½ deciliter till paneringen + 7-9½ deciliter till såsen
- Ägg, stora - 2 stycken
- Vetemjöl - 4¾ deciliter till paneringen + drygt ¾ deciliter till såsen
- Kryddsalt - 2 teskedar till paneringen + ½ tesked till såsen
- Salt och svartpeppar efter smak
- Paprikapulver - ¾ tesked
- Cayennepeppar - ¼ tesked
- Minutfiléer av kyckling - 1,3 kilogram
- Rapsolja eller annan vegetabilisk olja - knappt 1¼ deciliter
- Smör - 1 matsked
Tillagning:
1. Blanda 3½ deciliter mjölk med ägg. Blanda 4¾ deciliter mjöl med 2 teskedar kryddat salt, 1½ tesked svartpeppar, paprikapulver och cayennepeppar.
2. Nagga kycklingfiléerna med köttklubba med naggar eller med en gaffel. Salta och peppra dem på båda sidor. Doppa runt om i mjölet, därefter i mjölk- och äggblandningen och sist i mjölet en gång till.
3. Värm en stor stekpanna med olja, tillsätt smör. Stek de panerade kycklingskivorna på båda sidorna, 3 åt gången cirka 2 minuter per sida. Lägg på hushållspapper att rinna av, täck med folie så att de håller värmen. Tillsätt mer smör och olja vid behov.
4. Häll av stekfettet från stekpannan i en skål, häll tillbaka 4 matskedar av fettet till pannan med medellåg värme.
5. Strö över drygt ¾ deciliter mjöl över stekfettet under konstant vispning. Reglera med stekfett eller mjöl, så att lite mer mjöl tillsätts om det ser alltför flottigt ut och mer stekfett om det verkar alltför klumpigt eller fast. Låt puttra tills färgen är djupt guldbrun.
6. Tillsätt 7-9½ deciliter mjölk under konstant omrörning. Krydda med ½ tesked kryddsalt och svartpeppar efter smak. Låt puttra tills såsen har tjocknat, i cirka 5-10 minuter. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar vid behov.
7. Servera gärna med kaneläpplen (se recept nedan) och potatismos med
bakad vitlök (se recept nedan).
Kaneläpplen
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Äpplen, helst av sorten McIntosh - 4 stycken
- Brunt farinsocker - knappt 1 ¼ deciliter
- Mald kanel - 1 tesked
- Riven muskot - ¼ tesked
- Smör - 1 matsked
Tillagning:
1. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg skivorna i en plastpåse tillsammans med farinsocker, kanel och muskot. Tillslut påsen och kasta om så att allt blir blandat och äpplena täckta av socker och kryddor.
2. Stek äpplena på medelvärme i 2 matskedar vatten och
1 matsked smör under omrörning, i 8-10 minuter tills äpplena är mjuka.
Potatismos med bakad vitlök
Portioner: 4
Tillagningstid: 90 minuter
Ingredienser:
- Mjölig potatis - 900 gram
- Vitlök - 1 styck
- Olivolja - 1 matsked
- Gräddfil - 4 matskedar
- Smör - 4 matskedar
- Mjölk eller grädde vid behov
- Salt och vitpeppar efter smak
Tillagning:
1. Värm ugnen till 175 grader. Dela vitlöken i klyftor. Behåll skalet på. Lägg på en bit aluminiumfolie, häll olivoljan över. Täck vitlöken med folien och tillslut tätt.
2. Baka vitlöken i 45 minuter.
3. Ta ut vitlöken och låt den svalna. Pressa ut den bakade vitlöken ur skalen. Mosa med gaffel.
4. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
5. Mosa potatisen, mixa eller vispa ihop med vitlök,
gräddfil, smör, salt och vitpeppar tills moset är helt slätt. Justera
konsistensen med mjölk eller grädde om det behövs.