Chili- och pepparkyckling
Kina
Portioner: 4
Tillagningstid: 65 minuter
Vilotid: 3 timmar
Ingredienser:
- Kycklingklubbor - 4 stycken
- Färsk ingefära efter smak
- Färska chilifrukter - 20 stycken
- Salt efter smak
- Matolja till stekning.
- Grönpeppar, färsk - 4 stjälkar
- Vitpepparkorn efter smak
- Kinesiskt matlagningsvin (shao xing) - 4 matskedar
- Ljus soja - 4 matskedar
- Kycklingbuljong - 6 matskedar
- Sichuanpepparolja - 4 matskedar
- Strösocker efter smak
- Chinkiangvinäger efter smak
- Nepalesisk peppar - 4 stjälkar (kan ersättas med färsk grönpeppar)
Tillagning:
1. Skiva ingefäran. Lägg kycklingklubborna i en stor kastrull med kallt vatten. Tillsätt ingefärsskivorna. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Ta av från värmen, låt stå under lock i 5 minuter.
2. Ta upp kycklingklubborna och lägg ner dem i isvatten. Låt dem ligga i isvattnet tills de är svala.
3. Skiva chilin, blanda med salt.
4. Värm matolja i en stekpanna. Plocka av grönpepparkornen från stjälkarna och fräs dem tillsammans med vitpepparkornen en kort stund, tillsätt sedan vinet och därefter pepparoljan. Låt puttra en stund.
5. Blanda ner den skivade chilin i stekpannan tillsammans med soja och kycklingbuljong. Låt sjuda en stund. Smaka av med socker och vinäger.
6. Lägg kycklingklubborna, gärna med lårfiléerna skivade vidan sidan av benen, i en form. Häll chili- och pepparsåsen över. Låt vila i 2-3 timmar. Värm innan servering, se till att kycklingklubborna är helt genomkokta.
7. Servera med en stjälk nepalesisk peppar eller grönpeppar till varje portion.