Citronfettuccine med knaperstekt guanciale
Italien
Portioner: 4
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser:
- Fettuccine, färsk - ¼ kilogram
- Citron - 1 styck
- Smör - 50 gram
- Matlagningsgrädde - 3 matskedar
- Guanciale (lufttorkad griskind) - 120 gram
- Bladpersilja - en kvist
- Salt efter smak
- Parmesanost efter smak (kan uteslutas)
Tillagning:
1. Koka pastan i 2-3 minuter i rikligt med saltat vatten.
2. Smält smöret i en stekpanna. Skiva guancialen och skär skivorna i mindre bitar. Stek i smöret, ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
3. Riv citronskalet fint, tillsätt tillsammans med grädde under omvispning till fettet i stekpannan. Koka upp under omrörning.
4. Häll av pastan men spara lite kokvatten. Tillsätt lite av kokvattnet till såsen i stekpannan. Vispa om och låt puttra lätt till önskad konsistens.
5. Blanda såsen med pastan. Lägg upp på portionsfat med guanciale över.
6. Riv lite parmesan över om så önskas. Hacka bladpersilja och strö överst.