Cordon bleu
Schweiz



Portioner: 4
Tillagningstid: 60 minuter
Ingredienser:
- Fläskschnitzlar - 4 skivor à cirka 120 gram
- Rökt skinka - 8 skivor
- Gruyèreost - 300 gram
- Ägg - 2 stycken
- Vetemjöl - 100 gram
- Ströbröd - 200 gram
- Citroner - 2 stycken
- Olja och smör till stekningen
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Banka varje schnitzel tunn var sig mellan charkpapper eller i en fryspåse.
2. Lägg två skinkskivor på varje schnitzel, på ena sidan så att den andra kan vikas över senare.
3. Skär osten i tunna skivor, fördela på skinkan på schnitzlarna.
4. Vik ihop schnitzlarna så att kanterna möter varandra. Tryck ihop dem. Salta och peppra.
5. Vispa ägg i ett djupt fat. Häll mjöl och ströbröd var för sig i djupa fat.
6. Doppa först schnitzlarna på båda sidorna i mjöl. Se till att hela schnitzlarna blir täckta av mjöl. Doppa dem därefter i ägg och sist i ströbröd.
7. Värm olja och smör i en stekpanna på medelvärme. Låt steka cirka 10-15 minuter, vänd emellanåt. Ta bort från pannan när paneringen är gyllenbrun på båda sidorna och lite av fyllningen börjar rinna ut. Låt rinna av på hushållspapper.
8. Servera med en halv citron samt gärna med råstekt
potatis och blancherade grönsaker.
Råstekt potatis
Portioner: 4
Tillagningstid: 45 minuter
Ingredienser:
- Fast potatis - 1 kilogram
- Skirat smör (ghee) - 2 matskedar
- Salt efter smak
Tillagning:
1. Skär potatisen i 3 millimeter tjocka skivor.
2. Värm skirat smör i en teflonpanna.
3. Stek potatisskivorna på medelvärme i 15-20 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.
4. Höj värmen och stek ytterligare fem minuter, tills potatisskivorna fått fin färg och blivit krispiga.
5. Smaka av med salt.
Blancherade grönsaker
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter
Ingredienser:
- Vaxbönor, eller till exempel späda morötter - 200 gram
- Sallads- eller vårlökar - 3 stycken
- Soja- eller bondbönor - 125 gram
- Rädisor - 1 knippe
- Smör och lite grönsaksbuljong till tillagningen
- Salt, peppar och socker efter smak
Tillagning:
1. Skölj grönsakerna. Skala morötterna om sådana används. Skär grönsakerna i tjocka skivor om så är lämpligt.
2. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i grönsakerna när det kokar, låt koka en minut. Häll av kokvattnet.
3. Blanda grönsakerna med lite smör, buljong, salt,
peppar och socker.