Eisbein
Namibia
Portioner: 4
Tillagningstid: 315 minuter före svalning + 110 minuter efter
Svalningstid: 12 timmar
Ingredienser:
- Fläsklägg - 2 stycken à 1 kilogram
- Korianderfrön - 1 matsked
- Olivolja - 1 matsked
- Honung - 1 matsked (kan uteslutas)
- Salt och peppar efter smak
- Senap som tillbehör
- Surkål som tillbehör
Tillagning:
1. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg ner fläskläggen i sina vakuumförpackningar. Se till att de är helt täckta av vatten. Låt koka långsamt i 5 timmar. Låt därefter fläskläggen svalna i sina förpackningar i kokvattnet, gärna över natten.
2. Värm ugnen till 180 grader.
3. Ta fläskläggen ur sina förpackningar. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla olivolja och honung, om så önskas, över fläskläggen. Krossa korianderfrön lätt. Krydda fläskläggen med salt, peppar och korianderfrön och gnid in i köttet.
4. Ställ in formen i ugnen, låt stå 1½ timme eller tills svålen är knaprig.
5. Servera gärna med ett smörigt potatismos, senap och surkål.
Smörigt potatismos
Portioner: 4
Tillagningstid: 70 minuter
Ingredienser:
- Potatisar, mjöliga - 450 gram
- Smör - 225 gram
- Mjölk - 1¼ deciliter
- Salt - 1 knapp tesked
- Vitpeppar efter smak
Tillagning:
1. Värm en kastrull med vatten till 90 grader.
2. Skala och skiva potatisarna i centimetertjocka skivor.
3. Lägg potatisskivorna med mjölk, smör och salt i en plastpåse med ziplås. Stäng igen.
4. Lägg ner påsen med ziplåset uppåt. Koka upp och låt koka lugnt i 30 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
5. Sila potatisen så att det smälta smöret och mjölken kommer i en skål. Pressa potatisskivorna genom silen.
6. Blanda ihop potatismoset med det smälta smöret och mjölken. Smaka av med salt och peppar.