Empanadas med ost och räkor
Chile
Portioner: 4
Tillagningstid: 115 minuter
Ingredienser:
- Vetemjöl - 215 gram + till bakbordet
- Smör - 60 gram
- Salt - ¼ tesked till degen + efter smak till räkorna
- Bakpulver - ½ tesked
- Apelsinjuice - 2 matskedar
- Mineralvatten, med eller utan kolsyra - ¼ deciliter
- Skalade råa räkor - 2½ deciliter
- Salladslökar - 5 stycken
- Chilipulver, eller helst merquén - ½ tesked
- Svartpeppar efter smak
- Ost efter smak
- Vegetabilisk olja till deg, stekning och fritering
Tillagning:
1. Mixa vetemjöl, bakpulver och ¼ tesked salt. Tillsätt smöret i bitar, mixa. Tillsätt apelsinjuice och mineralvatten, mixa till smeten blir som små klumpar. Lägg i en skål, tryck ihop till en sammanhållen deg. Droppa lite olja över, täck med handduk och låt stå i rumstemperatur i en timme.
2. Värm 1 matsked olja på medelvärme i en stekpanna. Finhacka salladslökarna, både det gröna och det vita. Fräs i oljan tills löken är lätt brynt och mjuk, i cirka 3 minuter. Tillsätt salt, peppar och chilipulver, rör om väl.
2. Tillsätt räkorna till löken. Låt steka tills de är rosa. Ta bort från värmen och låt svalna.
3. Dela degen i sex delar, kavla ut så att de blir tunna och runda. Lägg en sjättedel av lök- och räkfyllningen samt ost skuren i små tärningar på varje degplatta. Vik ihop till halvcirklar, fäst kanterna med vatten och tryck ihop med gaffel eller med nyporna.
4. Värm rikligt med olja i en djup stekpanna. Lägg ner två eller tre empanadas åt gången, låt frityrsteka cirka 1 minuter per sida tills färgen börjar bli brun.
5. Ta upp med hålslev och låt rinna av 1 minut på
hushållspapper. Ät varmt.