Ewa agoyin
Nigeria
Portioner: 4
Tillagningstid: 5 minuter före blötläggning och 115 minuter efter
Blötläggningstid: 12 timmar
Ingredienser:
- Torkade bruna bönor eller black-eyed peas - ½ liter
- Palmolja - 5 matskedar
- Plommontomater, stora - 5 stycken
- Torkade småkräftor eller räkor - 1 handfull
- Gul lök, stor - 1 styck
- Chilipasta efter smak
- Salt efter smak
- Maggikuber - 2 stycken
Tillagning:
1. Skölj bönorna. Lägg dem i kallt vatten, låt dem ligga i 12 timmar.
2. Koka bönorna 5 minuter i blötläggningsvattnet. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Ställ åt sidan.
3. Hacka löken. Mal kräftorna eller räkorna.
4. Mixa tomaterna. Koka dem till en puré, låt allt vatten avdunsta.
5. Stek den hackade löken tills den blir lätt karamelliserad i en stekpanna utan fett.
6. Koka bönorna tills de är riktigt mjuka, vilket tar cirka 1 timme. Häll av kokvattnet. Salta bönorna och ställ åt sidan.
7. Häll palmolja i en separat djup kastrull. Värm oljan på medelvärme tills det osar ordentligt och färgen ändras från röd till klar. Tänk på att ha ordentlig ventilation i köket under denna process, stäng av eventuellt brandlarm tillfälligt.
8. Tillsätt den förstekta löken till oljan. Rör kontinuerligt tills löken är karamelliserad. Den ska vara mörk.
9. Tillsätt den förkokta tomatpurén. Rör kontinuerligt tills det inte längre går att skilja mellan lök och tomat.
10. Tillsätt chilipasta, kräft- eller räksmulor, Maggikuber och salt samt eventuellt lite vatten. Rör om väl och koka upp.
11. Lägg bönor på ett fat. Lägg agoyinstuvning över.