Färsfyllda paprikor

Ryssland

Portioner: 4

Tillagningstid: 155 minuter

Ingredienser:

- Röda paprikor, stora - 4 stycken

- Nöt- eller kalvfärs - 250 gram

- Fläskfärs - 250 gram

- Morot, stor - 1 styck

- Gul lök, stor - 1 styck

- Ris - 50 gram

- Kycklingbuljong - 7½ deciliter

- Bladpersilja - 1 knippe

- Salt och svartpeppar efter smak

- Vegetabilisk olja till stekning

Tillagning:

1. Skär loss lock på paprikorna, spara locken. Ta ur fröna.

2. Finhacka löken och skär moroten i tunna strimlor.

3. Värm olja i en stekpanna, stek löken och moroten i 20 minuter på medelvärme.

4. Koka riset tills halvkokt, skölj under rinnande vatten.

5. Blanda ihop de två färssorterna. Blanda ner hälften av det brynta lök- och morotshacket.

6. Finhacka persiljan. Blanda ner den tillsammans med riset i färsen. Salta och peppra. Blanda väl.

7. Tillsätt 1 tesked av buljongen, blanda igen.

8. Lägg ner färsen i paprikorna. Lägg dem i en stor kastrull eller gryta. Toppa med det resterande lök- och morotshacket. Sätt på locken på paprikorna och fyll kastrullen eller grytan med resten av buljongen.

9. Sjud upp och låt sjuda i cirka 1-1½ timme.

10. Servera gärna med vitlökssås och rostade rotsaker med rucola.

Vitlökssås

Portioner: 4

Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser:

- Smetana - ½ deciliter

- Kefir - ½ deciliter

- Majonnäs - ½ deciliter

- Vitlöksklyftor - 4-5 stycken

- Khmeli suneli (georgisk kryddblandning)* - 1 tesked

- Bladpersilja eller någon annan örtkrydda efter smak - 1 knippe

Tillagning:

1. Skala och pressa vitlöksklyftorna.

2. Blanda vitlöken med smetana, kefir och majonnäs.

3. Hacka persiljan fint. Tillsätt tillsammans med kryddorna. Rör om.

* Khmeli suneli är en torr krydda som nog svår att få tag på i Sverige, men som enkelt kan blandas hemma. Blanda ihop torkad basilika, mald fänkål, torkade korianderblad och torkad oregano i lika delar. Tillsätt lite starkt paprikapulver och en gnutta saffran. Det finns blandningar med fler ingredienser, till exempel med mejram, kyndel och bockhornsklöver, men en enkel variant fungerar bra.

Rostade rotsaker med rucola

Portioner: 4

Tillagningstid: 95 minuter

Ingredienser:

- Rödbetor - 2 stycken

- Majrovor - 2 stycken

- Morötter - 2 stycken

- Potatisar - 2 stycken

- Röd lök - 1 styck

- Palsternacka - 1 styck

- Vitlöksklyftor - 3 stycken

- Olivolja - 6 matskedar

- Rucola - 1 näve

- Salt och peppar efter smak

Tillagning:

1. Skala rödbetorna. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Lägg rödbetorna och vitlöken i en aluminiumfolie, linda in och baka i ugnen tills de är mjuka.

2. Skala och skiva de återstående rotsakerna. Ringla olivolja över och baka tills mjuka i ugnen.

3. Skiva rödbetorna, blanda med de rostade rotsakerna och rucola. Salta och peppra.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång