Färsfyllda paprikor
Ryssland
Portioner: 4
Tillagningstid: 155 minuter
Ingredienser:
- Röda paprikor, stora - 4 stycken
- Nöt- eller kalvfärs - 250 gram
- Fläskfärs - 250 gram
- Morot, stor - 1 styck
- Gul lök, stor - 1 styck
- Ris - 50 gram
- Kycklingbuljong - 7½ deciliter
- Bladpersilja - 1 knippe
- Salt och svartpeppar efter smak
- Vegetabilisk olja till stekning
Tillagning:
1. Skär loss lock på paprikorna, spara locken. Ta ur fröna.
2. Finhacka löken och skär moroten i tunna strimlor.
3. Värm olja i en stekpanna, stek löken och moroten i 20 minuter på medelvärme.
4. Koka riset tills halvkokt, skölj under rinnande vatten.
5. Blanda ihop de två färssorterna. Blanda ner hälften av det brynta lök- och morotshacket.
6. Finhacka persiljan. Blanda ner den tillsammans med riset i färsen. Salta och peppra. Blanda väl.
7. Tillsätt 1 tesked av buljongen, blanda igen.
8. Lägg ner färsen i paprikorna. Lägg dem i en stor kastrull eller gryta. Toppa med det resterande lök- och morotshacket. Sätt på locken på paprikorna och fyll kastrullen eller grytan med resten av buljongen.
9. Sjud upp och låt sjuda i cirka 1-1½ timme.
10. Servera gärna med vitlökssås och rostade rotsaker
med rucola.
Vitlökssås
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter
Ingredienser:
- Smetana - ½ deciliter
- Kefir - ½ deciliter
- Majonnäs - ½ deciliter
- Vitlöksklyftor - 4-5 stycken
- Khmeli suneli (georgisk kryddblandning)* - 1 tesked
- Bladpersilja eller någon annan örtkrydda efter smak - 1 knippe
Tillagning:
1. Skala och pressa vitlöksklyftorna.
2. Blanda vitlöken med smetana, kefir och majonnäs.
3. Hacka persiljan fint. Tillsätt tillsammans med kryddorna. Rör om.
* Khmeli suneli är en torr krydda som nog svår att få
tag på i Sverige, men som enkelt kan blandas hemma. Blanda ihop torkad
basilika, mald fänkål, torkade korianderblad och torkad oregano i lika delar.
Tillsätt lite starkt paprikapulver och en gnutta saffran. Det finns blandningar
med fler ingredienser, till exempel med mejram, kyndel och bockhornsklöver, men
en enkel variant fungerar bra.
Rostade rotsaker med rucola
Portioner: 4
Tillagningstid: 95 minuter
Ingredienser:
- Rödbetor - 2 stycken
- Majrovor - 2 stycken
- Morötter - 2 stycken
- Potatisar - 2 stycken
- Röd lök - 1 styck
- Palsternacka - 1 styck
- Vitlöksklyftor - 3 stycken
- Olivolja - 6 matskedar
- Rucola - 1 näve
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Skala rödbetorna. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Lägg rödbetorna och vitlöken i en aluminiumfolie, linda in och baka i ugnen tills de är mjuka.
2. Skala och skiva de återstående rotsakerna. Ringla olivolja över och baka tills mjuka i ugnen.
3. Skiva rödbetorna, blanda med de rostade rotsakerna
och rucola. Salta och peppra.