Fisk liboke
Rwanda
Portioner: 4
Tillagningstid: 75 minuter
Ingredienser:
- Blandade vita fiskfiléer, till exempel pangasius, tilapia och/eller kapkummel - 1 kilogram
- Majsolja - 4 matskedar
- Gul lök - 1 styck
- Tomater - 2 stycken
- Salt efter smak
- Chilipasta efter smak
- Bananblad efter behov
Tillagning:
1. Värm ugnen till 190 grader.
2. Tärna tomaterna. Skala löken, halvera den och skiva halvorna. Salta och krydda efter smak med chilipasta. Värm majsoljan i en kastrull. Lägg ner tomat- och lökblandningen i kastrullen, låt puttra i 15 minuter.
3. Värm bananbladen i ugnen tills de blir mjuka och böjbara.
4. Skär fiskfiléerna i mindre bitar.
5. Fördela tomat- och lökblandningen på bananbladen, så att det blir fyra lika stora portioner i varsitt bananbladspaket. Det behövs ett lager på 2-3 bananblad per paket för att det inte ska läcka. Fördela fisken ovanpå tomat- och lökblandningen. Förslut som ett paket eller som en påse, knyt ihop med steksnöre så att det håller tätt.
6. Ställ in paketen i ugnen och låt stå i 30 minuter.
7. Servera gärna med ingefärsris.
Ingefärsris
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Riven ingefära - 2 matskedar
- Strösocker - 1 tesked
- Grovt salt - 1 tesked
- Jasminris - ½ liter
Tillagning:
1. Koka upp 6¼ deciliter vatten med riven ingefära, socker och salt. Låt koka i 2 minuter.
2. Rör ner riset och låt koka på låg värme under lock i 18 minuter, eller tills vattnet absorberats.
3. Ta av kastrullen från värmen och låt stå i 7 minuter under lock.
4. Fluffa riset med en gaffel innan servering.