Gammaldags friterade lökringar

USA

Portioner: 4

Tillagningstid: 35 minuter

Ingredienser:

- Gula lök, stor - 1 styck

- Vetemjöl - drygt 3 deciliter

- Bakpulver - 1 tesked

- Salt - 1 tesked

- Ägg - 1 styck

- Mjölk - 2-2½ deciliter

- Brödsmulor, torra (eller en blandning av panko och ströbröd) - knappt 2 deciliter

- Kreolsk kryddblandning (creole seasoning) eller örtsalt, efter smak

- Frityrolja efter behov

Tillagning:

1. Hetta upp oljan till 185 grader.

2. Skala och skiva löken. Dela lökskivorna till ringar.

3. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en liten skål. Doppa ner lökringarna i mjölblandningen och lägg dem åt sidan.

4. Rör ner ägg och mjölk med en gaffel i mjölblandningen. Doppa ner de mjöltäckta lökringarna i smeten, lägg på ett galler så att överflödig smet kan droppa av.

5. Strö ut brödsmulorna på ett stort fat eller en ugnsplåt. Lägg en lökring i taget på smulorna, strö smulor över och se till att lökringen blir helt täckt runt om. Tryck till med handflatan så att smulorna verkligen sitter fast. Lägg lökringen åt sidan och upprepa med de övriga lökringarna.

6. Fritera varje lökring till fin gyllengul färg. Låt rinna av på hushållspapper.

7. Strö kreolsk kryddblandning över lökringarna i takt med att de blir färdiga. Servera gärna med creole sauce.

Creole sauce

Portioner: 4

Tillagningstid: 65 minuter

Ingredienser:

- Olivolja - 2 matskedar

- Gul lök, tärnad - 2½ deciliter

- Stjälkselleri, tärnad - 1¼ deciliter

- Grön paprika, tärnad - 1¼ deciliter

- Vitlök, hackad - 1 matsked

- Konserverade hela tomater - 1 burk à cirka 400 gram

- Kycklingbuljong - ½ liter

- Louisiana style hot sauce - 1 matsked + eventuellt mer efter smak

- Worcestershiresås - 1 matsked

- Lagerblad - 2 stycken

- Vitpeppar, malen - ¼ tesked

- Cayennepeppar - ¼ tesked

- Torkad timjan - ½ tesked

- Smör - 4 matskedar

- Bladpersilja, finhackad - 2 matskedar

- Salladslök, tunt skivad - 1¼ deciliter

- Salt och svartpeppar efter smak

Tillagning:

1. Hetta upp oljan i en stor kastrull på medelvärme.

2. Tillsätt lök, vitlök, selleri och paprika. Stek tills det börjar mjukna, vilket tar 3-5 minuter. Rör om emellanåt.

3. Tärna tomaterna. Rör ner dem i kastrullen tillsammans med tomatjuicen från burken samt kycklingbuljong, hot sauce, Worcestershiresås, lagerblad, vitpeppar, cayennepeppar och timjan. Koka upp och låt sjuda tills såsen börjar tjockna, cirka 20 minuter.

4. Ta bort lagerbladen.

5. Tillsätt smör och rör om tills smöret smält helt. Ta bort kastrullen från värmen.

6. Rör ner bladpersilja och salladslök. Krydda efter smak med salt och svartpeppar. Smaka av, tillsätt mer hot sauce om så önskas.

7. Låt såsen svalna. Den håller upp till en vecka i tillsluten burk i kylen.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång