Gazpacho
Spanien
Portioner: 4
Tillagningstid: 30 minuter före kylning + 5 minuter efter
Kylning: 1 timme eller mer
Ingredienser:
- Tomater, mogna - 12 stycken
- Gurka, liten - 1 styck
- Grön spetspaprika - 1 stor bit
- Vitlöksklyftor - 2 stycken
- Formfranska - 4 skivor
- Vegetabilisk olja - 6 matskedar
- Vitvinsvinäger - 2 matskedar
- Salt efter smak
Tillagning:
1. Skär kanterna av brödskivorna, tärna dem sedan och lägg i en behållare.
2. Skär kvisten av tomaterna, hacka dem i mindre bitar och lägg i behållaren.
3. Skär av en bit av gurkan och lägg undan till senare. Skär resten i tärningar. Skala vitlöksklyftorna och skär i mindre bitar. Hacka paprikan. Lägg allt i behållaren.
4. Häll ½ liter vatten i behållaren, tillsammans med olja och vinäger. Salta.
5. Mixa med stavmixer till slät konsistens. Ställ in i kylskåpet och låt stå minst 1 timme innan servering.
6. Hacka den sparade gurkbiten och strö över gazpachon
när den hällts upp portionsskålar.