Glaserad köttfärslimpa

USA

Portioner: 4

Tillagningstid: 125 minuter

Ingredienser:

- Ketchup - 1¼ deciliter

- Farinsocker - 5½ matskedar

- Senapspulver - 1 tesked

- Citronsaft, färskpressad - ¾ deciliter

- Nötfärs - 900 gram

- Vitt bröd - 3 skivor

- Gul lök, hackad - ¾ deciliter

- Ägg - 1 styck

- Köttbuljongpulver - 1 tesked

Tillagning:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Blanda ketchup, farinsocker och senapspulver med 1 matsked citronsaft i en liten skål. Ställ åt sidan.

3. Smula brödet. Vispa ihop ägget. Blanda färsen med brödsmulorna, löken, ägget, buljongpulvret, resten av citronsaften och en tredjedel av ketchupblandningen. Kör i en matberedare eller en kraftig mixer till jämn konsistens.

4. Lägg färsblandningen i en ugnsfast form, forma till en limpa. Ställ in i ugnen, låt stå 75 minuter.

5. Täck köttfärslimpan med resterande ketchupblandning som glasyr, ställ in i ugnen igen och låt stå i 15 minuter.

6. Ta köttfärslimpan ur ugnen och låt den vila i 5 minuter innan den skärs i skivor. Servera gärna med mosade röda potatisar med vitlök och med bacon- och lökbräserad brysselkål.

Mosade röda potatisar med vitlök

Portioner: 4

Tillagningstid: 80 minuter

Ingredienser:

- Vitlök - 1 styck

- Smör - 3 matskedar

- Citronsaft, färskpressad - 1 tesked

- Salt och peppar efter smak

- Rödskalig potatis - 450 gram

- Gräddmjölk - ¾ deciliter

Tillagning:

1. Värm ugnen till 205 grader.

2. Skär av ¾ centimeter av toppen på vitlöken, så att klyftorna blottas, men låt skalet vara kvar. Lägg vitlöken på en bit aluminiumfolie med 1 matsked smör över. Häll citronsaft på och salta. Vira in den i folien och ställ in den i ugnen. Låt stå i 1 timme, eller tills färgen är gyllengul och vitlöken mjuk.

3. Skölj potatisarna och skär dem i fjärdedelar med skalet kvar. Koka upp dem i vatten i en stor kastrull, låt koka tills en gaffel går lätt att sticka i och dra ur vilket tar cirka 15-20 minuter. Häll av kokvattnet.

4. Lägg tillbaka den kokta potatisen i kastrullen. Ta skalet av den rostade vitlöken och lägg ner i kastrullen tillsammans med gräddmjölk, 2 matskedar smör, salt och peppar. Mosa till önskad konsistens.

Bacon- och lökbräserad brysselkål

Portioner: 4

Tillagningstid: 45 minuter

Ingredienser:

- Olivolja - ½-1 matsked

- Baconskivor - drygt 110 gram

- Brysselkål - 450 gram

- Pärllök - drygt 140 gram

- Kycklingbuljong - ¾ deciliter

- Timjanblad, färska - 1 tesked

- Salt och peppar efter smak

Tillagning:

1. Värm hälften av olivoljan på medelvärme i en stor stekpanna. Hacka baconskivorna och lägg dem i stekpannan. Låt steka tills de är knapriga och gyllenbruna, vilket tar 12-15 minuter. Ta upp dem och låt dem svalna och rinna av på hushållspapper.

2. Skala pärllökarna. Putsa och halvera brysselkålen. Tillsätt resten av olivoljan till stekpannan om den ser torr ut. Lägg ner brysselkålen och pärllökarna. Stek i 5-7 minuter utan att röra om.

3. Tillsätt kycklingbuljong och timjan till brysselkålen. Rör om så att allt som bränt fast i botten av stekpannan lossnar. Krydda med salt och peppar.

4. Sänk värmen på spisplattan något. Lägg lock på stekpannan och låt steka tills brysselkålen går lätt att skära igenom med en vass kniv, i cirka 6-8 minuter.

5. Ta av locket och låt vätskan reducera bort. Tillsätt baconhacket och låt allt bli varmt. Servera omedelbart.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång