Gravad sik
Finland
Portioner: 4
Tillagningstid: 10 minuter
Lagringstid: 1 dygn
Efterarbete: 5 minuter
Ingredienser:
- Sikfiléer med skinn - 2 stycken
- Grovt havssalt - 1 deciliter
- Demerarasocker - 2 matskedar
- Dill och citronskal efter smak
- Löjrom som tillbehör
Tillagning:
1. Rengör sikfiléerna, se till att de är benfria.
2. Blanda havssalt, demerarasocker, finklippt dill och citronskal.
3. Strö hälften av salt- och sockerblandningen i botten av en form. Lägg sikfiléerna över och strö resten av salt- och sockerblandningen överst.
4. Låt stå övertäckt i kylskåp ett dygn.
5. Servera tunt skivad med löjrom och några
dillkvistar, därtill gärna med kräft- och potatiskroketter.
Kräft- och potatiskroketter
Portioner: 4
Tillagningstid: 65 minuter
Ingredienser:
- Kräftstjärtar - ½ kilogram
- Mjölig potatis - 300 gram
- Kapris - 1 matsked
- Ägg - 1 styck
- Citron - 1 styck
- Hackad gräslök - 2 matskedar
- Olivolja - 1 matsked
- Nymalen svartpeppar - 1 nypa
- Salt till potatiskokningen
- Pankoströbröd till panering
- Matolja eller solrosolja till stekning
Tillagning:
1. Skala potatisarna. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
2. Skala kräftorna och lägg stjärtarna i en mixer tillsammans med de nykokta potatisarna och kaprisen. Mixa till en slät smet.
3. Tillsätt ägg, skalet av en citron, olivolja, hackad gräslök och en nypa svartpeppar. Rör om till en smidig smet.
4. Forma smeten till matskedsstora kroketter. Rulla
dem i ströbröd. Stek dem i rikligt med olja tills de är gyllenbruna. Låt dem
rinna av på hushållspapper.