Grillad lever med potatismos och gräddsås med bacon och timjan
Finland
Portioner: 4
Tillagningstid: 80 minuter
Ingredienser:
- Ungnötslever - 4-6 skivor
- Smör till stekning + till potatismoset
- Vegetabilisk olja - ½ deciliter
- Färsk rosmarin efter smak
- Mjöliga potatisar - 9-12 stycken
- Mjölk efter behov till potatismoset
- Gula lökar - 2 stycken till stekning + 1 styck till såsen
- Strösocker efter smak
- Salt och peppar efter smak
- Lingon efter smak
- Bacon - 70-140 gram
- Färsk timjan efter smak
- Mellangrädde - 2 deciliter
- Majsstärkelse - 1-2 teskedar (vid behov)
- Vit balsamvinäger efter smak (kan uteslutas)
- Lingonsylt som tillbehör
Tillagning:
1. Riv av rosmarinbladen från kvisten och krossa dem lätt. Lägg dem i ½ deciliter olja.
2. Skär levern i 1-1½ centimeter tjocka skivor och lägg dem i oljan att marineras.
3. Skala potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten.
4. Mosa potatisarna och blanda med en klick smör och en nypa salt. Blanda sedan med mjölk till lagom tjocklek.
5. Tärna baconet och stek det i en stekpanna.
6. Finhacka en lök och tillsätt till baconet. Låt steka tills löken är mjuk.
7. Hacka timjan. Häll upp grädde i en kastrull, tillsätt timjan och låt sjuda upp. Krydda med salt och peppar.
8. Tillsätt majsstärkelse utrörd i lite vatten om det behövs. Smaka av med lite strösocker. Lite vit balsamvinäger kan också tillsättas om så önskas. Blanda ner den stekta bacon- och lökblandningen.
9. Skiva de två resterande lökarna och stek dem i lite smör tills de är mjuk. Krydda med salt och strösocker.
10. Pensla en grillpanna med lite olja och hetta upp den på hög värme. Stek de marinerade leverskivorna cirka 30 sekunder per sida. De blir bäst om de fortfarande är medium i mitten, annars blir leversmaken väl stark och konsistensen för seg.
11. Strö lite salt och peppar över de stekta leverskivorna.
12. Lägg potatismos på varje tallrik, Lägg leverskivor
över moset och häll över sås. Lägg stekt lök vid sidan. Blanda lite lingon med
socker och lägg en klick på tallriken tillsammans med lite lingonsylt. Garnera
med en eller ett par timjankvistar.