Juletorsk
Norge
Portioner: 4
Tillagningstid: 65 minuter
Ingredienser:
- Torskskivor med ben och skinn, cirka 4 centimeter tjocka - 4 stycken
- Ättika - 3 matskedar
- Vispgrädde - 1 deciliter
- Smör - 150 gram
- Kruspersilja, hackad - 3 matskedar
- Citron - 1 styck
- Morötter - 4 stycken
- Mandelpotatis efter smak
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Koka upp vatten med salt, cirka ½ deciliter salt per liter vatten. Tillsätt ättika till vattnet och ta bort kastrullen från spisplattan.
2. Lägg ner torskskivorna i vattnet och låt dem dra tills köttet lossnar från benet. Lyft upp fisken med hålslev.
3. Skala och koka mandelpotatis och morötter.
4. Häll grädden i en kastrull, koka upp och låt koka tills grädden tjocknar. Ta av kastrullen från värmen.
5. Skär smöret i mindre bitar. Vispa ner smöret en bit i taget i grädden. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
6. Servera torskskivorna med mandelpotatis, morötter
och såsen. Strö hackad persilja över.