Kalebasskyckling
Kina
Portioner: 4
Tillagningstid: 220 minuter
Ingredienser:
- Kyckling - 1 styck
- Salladslökar efter smak
- Färsk ingefära efter smak
- Blandade pepparkorn, krossade - 1 matsked
- Ljus soja - 2 matskedar
- Mörk soja - 1 matsked
- Salt - 1 matsked till kycklingen + efter smak som tillbehör
- Frityrolja efter behov
- Kinesiska fem kryddor som tillbehör
- Bladpersilja eller koriander som tillbehör
Tillagning:
1. Skölj kycklingen och låt den ligga i vatten i 30 minuter.
2. Låt kycklingen rinna av, torka och fyll buken med 1 matsked salt och 1 matsked krossade pepparkorn. Gnid in kryddorna och låt kycklingen vila i 1 timme.
3. Bind ihop kycklingen med steksnöre så att den håller formen genom tillagningen.
4. Koka upp vatten med salladslök och ingefära. Lägg ner kycklingen och låt den sjuda i 30 minuter.
5. Ta upp kycklingen. Lägg den i en form i vilken den kan ångkokas. Häll ljus och mörk soja över kycklingen, lägg ner ny salladslök och ingefära. Fyll på med vatten så att kycklingen ungefär är täckt till hälften. Ställ formen över kokande vatten, täck och låt ångkoka i 20 minuter eller tills kycklingen är klar.
6. Värm frityrolja i en stor kastrull. Fritera kycklingen till fin färg.
7. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper. Servera med femkryddor och salt blandat i en liten skål. Garnera gärna med bladpersilja eller koriander.