Kalv- och fläskfärsbiffar
Ryssland
Portioner: 4
Tillagningstid: 70 minuter
Ingredienser:
- Kalvfärs - ½ kilogram
- Fläskfärs - 250 gram
- Vitt bröd - 250 gram
- Vispgrädde - 2½ deciliter
- Gul lök - 1 styck
- Salt - 1½ tesked
- Svartpeppar - ½ tesked
- Ägg - 1 styck
- Vegetabilisk olja till stekningen
Tillagning:
1. Skala och mixa löken. Blanda den med kalv- och fläskfärsen.
2. Salta och peppra. Tillsätt ett ägg.
3. Smula brödet utan kanter och tillsätt grädde. Låt smulorna bli ordentligt indränkta. Tillsätt till färsen och blanda väl.
4. Värm ugnen till 200 grader.
5. Värm olja i en stekpanna. Forma färssmeten till biffar. Stek dem cirka 4 minuter per sida på medelvärme.
6. Lägg biffarna i en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen. Låt stå i 5-10 minuter, tills de precis är genomstekta.
7. Låt biffarna vila några minuter innan de serveras.
8. Servera gärna med adzika och potatisdraniki.
Adzika
Portioner: 4
Tillagningstid: 15 minuter
Lagring: 1 dygn
Ingredienser:
- Tomater - 750 gram
- Röd paprika - 250 gram
- Röd chilifrukt - 50 gram
- Vitlöksklyftor - 5 stycken
- Strösocker - ¾ matsked
- Salt - drygt ¾ matsked
Tillagning:
1. Skala vitlöken. Trimma tomaterna, paprikan och chilipepparn. Ta ur fröna ur paprikan och chilifrukten. Mixa ihop tomaterna, paprika, chilifrukten och vitlöken.
2. Tillsätt salt och socker.
3. Låt dra ett dygn.
4. Häll av vätskan som separeras under tiden som adzikan står och drar.
5. Förvara adzikan i en burk i kylskåpet fram till
servering.
Potatisdraniki
Portioner: 4
Tillagningstid: 50 minuter
Ingredienser:
- Potatisar - 5 stycken
- Ägg - 2 stycken
- Gul lök - 1 styck
- Vetemjöl - 3 matskedar
- Salt och svartpeppar efter smak
- Vegetabilisk olja - 3 matskedar
Tillagning:
1. Riv potatisen fint. Finhacka löken. Blanda potatisen och löken i en skål tillsammans med ägg, mjöl, salt och peppar.
2. Värm olja på medelhög värme i en stor stekpanna.
3. Lägg en stor sked potatissmet i pannan, sprid ut den till en raggmunk.
4. Låt steka 4 minuter per sida.
5. Låt rinna av på hushållspapper.