Karamelliserat fläsk
Vietnam
Portioner: 4
Tillagningstid: 60 minuter
Ingredienser:
- Fläskkarré - 800 gram
- Fisksås - 8 matskedar
- Strösocker - 8 matskedar
- Svartpepparsås - 4 teskedar
- Brunt socker - 2 matskedar
- Vegetabilisk olja - 4 matskedar
- Vitlök, pressad - 4 matskedar
- Piripiripeppar, finhackad utan frön - 1-2 matskedar
- Vitt ris som tillbehör
Tillagning:
1. Värm en wokpanna, häll i olja. Tillsätt vitlök och chili, därefter köttet skuret i tunna skivor. Stek under omrörning.
2. Smält det bruna sockret utan att det bränns.
3. Tillsätt det smälta bruna sockret tillsammans med de övriga ingredienserna och 8 matskedar vatten. Låt puttra i 5 minuter.
4. Servera med kokt ris och gärna kokta grönsaker.
Kokta grönsaker
Portioner: 4
Tillagningstid: 25 minuter
Ingredienser:
- Broccoli efter smak
- Morot efter smak
- Majs efter smak
- Salt efter smak
- Vegetabilisk olja efter smak (kan uteslutas)
- Limesaft efter smak
Tillagning:
1. Skär broccolin och moroten i bitar. Koka upp vatten i en kastrull.
2. Salta vattnet med cirka ¼ tesked per halvliter vatten.
3. Lägg ner grönsakerna, låt koka tills lagom tillagade. Tillsätt lite olja när grönsakerna kokat 30 sekunder.
4. Fyll en skål med vatten med isbitar i, tillsätt lite limesaft.
5. Häll av kokvattnet från grönsakerna, lägg i
isvattnet.