Kikärtsbollar
Turkiet
Portioner: 4
Tillagningstid: 70 minuter
Ingredienser:
- Kokta kikärter - 5-7½ deciliter
- Gul lök - 1 styck
- Vetemjöl efter behov
- Ägg - 1 styck
- Bakpulver - 1 tesked
- Mald svartpeppar - 1 tesked
- Röda paprikaflingor - 1 tesked
- Spiskummin - 1 tesked
- Bladpersilja efter smak
- Färsk dill efter smak
- Salt efter smak
- Vegetabilisk olja till stekning
- Salladsblad som tillbehör
Tillagning:
1. Mixa kikärterna till en jämn massa.
2. Tillsätt skalad lök, dill och persilja. Mixa igen.
3. Vispa upp ägget, krydda salt, peppar, spiskummin och bladpersilja. Tillsätt bakpulver. Blanda ner i kikärtssmeten.
4. Rulla bollar stora som köttbullar, rulla dem i mjöl.
5. Stek i olja till fin färg. Servera med salladsblad
samt gärna med bakad getost i tomatsås.
Bakad getost i tomatsås
Portioner: 4
Tillagningstid: 50 minuter
Ingredienser:
- Margarin med olivolja - 2 matskedar
- Vitlöksklyftor - 3 stycken
- Tomater, rivna - 7,2 deciliter
- Salt - 2 teskedar
- Röda paprikaflingor - 1 tesked
- Torkad basilika - 1 tesked
- Torkad timjan - 1 tesked
- Getost - 200 gram
Tillagning:
1. Krossa vitlöksklyftorna. Stek dem i margarin i ½ minut. Värm ugnen till 200 grader.
2. Tillsätt de rivna tomaterna till vitlöken. Krydda med salt, paprikaflingor, basilika och timjan. Koka upp och låt puttra i 10 minuter tills såsen tjocknar. Häll upp såsen i en grund ugnsfast form.
3. Skär osten i tjocka skivor. Strö ut skivorna på
såsen och ställ in formen i ugnen. Låt stå i 10 minuter.