Kokt fläskkorv

Sverige

Portioner: 4

Tillagningstid: 40 minuter

Ingredienser:

- Kokt fläskkorv - 500 gram

- Gul lök - 1 styck

- Kryddpepparkorn - 6 stycken

- Lagerblad - 3 stycken

- Salt och vitpepparkorn efter smak

Tillagning:

1. Picka korven och lägg den i en rymlig kastrull. Täck med vatten så att det precis täcker korven. Skala löken och skär den i mindre bitar. Tillsätt den tillsammans med de övriga ingredienserna.

2. Sjud på låg värme i 15-20 minuter. Ta upp och skär i skivor.

3. Servera med lite av kokskyn, förslagsvis tillsammans med mandelpotatispuré med rostad vitlök, senapsmajonnäs och picklade grönsaker.

Mandelpotatispuré med rostad vitlök

Portioner: 4

Tillagningstid: 45 minuter

Ingredienser:

- Mandelpotatis - 800 gram

- Gräddmjölk - 2 deciliter

- Vitlöksklyftor - 5 stycken

- Salt och peppar efter smak

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta vitlöksklyftorna med skal i ugnen. Skala dem när de rostats och mixa dem med hälften av gräddmjölken.

2. Skala potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisarna till ett mos.

3. Vänd ner den mixade vitlöken i moset tillsammans med resten av gräddmjölken. Salta och peppra.

Senapsmajonnäs

Portioner: 4

Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser:

- Äggulor - 2 stycken

- Grov senap - 1 matsked

- Rödvinsvinäger - 1 tesked

- Salt - ½ tesked + efter smak när majonnäsen är klar

- Solrosolja - 4 deciliter

- Hackad färsk dragon - 1 matsked

- Svartpeppar efter smak

Tillagning:

1. Blanda äggulor, senap, vinäger och ½ tesked salt i en bunke.

2. Tillsätt oljan droppvis under vispning till en tjock majonnäs, gärna med elvisp.

3. Rör ner dragon, smaksätt med salt och svartpeppar.

Picklade grönsaker

Portioner: 4

Tillagningstid: 30 minuter, därefter lagring i saltlake 1 dygn och sedan tillagning i ytterligare 20 minuter

Lagring efter tillagning: 3 dygn

Ingredienser:

- Morötter - 2 stycken

- Zucchini - 1 styck

- Plommontomater - 4 stycken

- Blomkål - ½ styck

- Röd paprika - 1 styck

- Gul paprika - 1 styck

- Salt - 1 deciliter + till kokning av morötter och blomkål

- Ättika (12 procent) - 2 deciliter

- Strösocker - 4 deciliter

- Kryddpepparkorn - ½ tesked

- Kryddnejlikor - 3 stycken

- Vitpepparkorn - ½ tesked

- Lagerblad - 3 stycken

- Vitlöksklyftor - 2 stycken

Tillagning:

1. Gör saltlag med 1 deciliter salt och 1 liter vatten. Blanda väl så att saltet löser sig i vattnet.

2. Skölj och rensa grönsakerna. Skär paprikorna i mindre bitar, zucchinin i skivor och tomaterna i klyftor. Skala morötterna. Dela dem längs mitten på längden, skär dem sedan i sneda bitar. Rensa blomkålen, skär stammen i bitar och dela resten i små buketter.

3. Koka morötterna och blomkålen i väl saltat vatten i 3 minuter. Kyl i kallt vatten efter kokningen.

4. Lägg grönsakerna i en stor bunke och täck med saltlagen. Låt stå övertäckt i ett dygn.

5. Koka upp ättikan med 3½ deciliter vatten, strösocker och kryddor.

6. Häll av saltlagen och skölj grönsakerna.

7. Fördela grönsakerna i väl rengjorda glasburkar. Lämna 2 centimeter högst upp.

8. Toppa varje burk med lite av kryddorna.

9. Häll över den varma ättikslagen. Sätt lock på burkarna medan de är varma.

10. Förvara svalt och mörkt i 3 dygn, eller längre uppemot 3 veckor.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång