Kokt fläskkorv
Sverige
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Kokt fläskkorv - 500 gram
- Gul lök - 1 styck
- Kryddpepparkorn - 6 stycken
- Lagerblad - 3 stycken
- Salt och vitpepparkorn efter smak
Tillagning:
1. Picka korven och lägg den i en rymlig kastrull. Täck med vatten så att det precis täcker korven. Skala löken och skär den i mindre bitar. Tillsätt den tillsammans med de övriga ingredienserna.
2. Sjud på låg värme i 15-20 minuter. Ta upp och skär i skivor.
3. Servera med lite av kokskyn, förslagsvis
tillsammans med mandelpotatispuré med rostad vitlök, senapsmajonnäs och
picklade grönsaker.
Mandelpotatispuré med rostad vitlök
Portioner: 4
Tillagningstid: 45 minuter
Ingredienser:
- Mandelpotatis - 800 gram
- Gräddmjölk - 2 deciliter
- Vitlöksklyftor - 5 stycken
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta vitlöksklyftorna med skal i ugnen. Skala dem när de rostats och mixa dem med hälften av gräddmjölken.
2. Skala potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisarna till ett mos.
3. Vänd ner den mixade vitlöken i moset tillsammans
med resten av gräddmjölken. Salta och peppra.
Senapsmajonnäs
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter
Ingredienser:
- Äggulor - 2 stycken
- Grov senap - 1 matsked
- Rödvinsvinäger - 1 tesked
- Salt - ½ tesked + efter smak när majonnäsen är klar
- Solrosolja - 4 deciliter
- Hackad färsk dragon - 1 matsked
- Svartpeppar efter smak
Tillagning:
1. Blanda äggulor, senap, vinäger och ½ tesked salt i en bunke.
2. Tillsätt oljan droppvis under vispning till en tjock majonnäs, gärna med elvisp.
3. Rör ner dragon, smaksätt med salt och svartpeppar.
Picklade grönsaker
Portioner: 4
Tillagningstid: 30 minuter, därefter lagring i saltlake 1 dygn och sedan tillagning i ytterligare 20 minuter
Lagring efter tillagning: 3 dygn
Ingredienser:
- Morötter - 2 stycken
- Zucchini - 1 styck
- Plommontomater - 4 stycken
- Blomkål - ½ styck
- Röd paprika - 1 styck
- Gul paprika - 1 styck
- Salt - 1 deciliter + till kokning av morötter och blomkål
- Ättika (12 procent) - 2 deciliter
- Strösocker - 4 deciliter
- Kryddpepparkorn - ½ tesked
- Kryddnejlikor - 3 stycken
- Vitpepparkorn - ½ tesked
- Lagerblad - 3 stycken
- Vitlöksklyftor - 2 stycken
Tillagning:
1. Gör saltlag med 1 deciliter salt och 1 liter vatten. Blanda väl så att saltet löser sig i vattnet.
2. Skölj och rensa grönsakerna. Skär paprikorna i mindre bitar, zucchinin i skivor och tomaterna i klyftor. Skala morötterna. Dela dem längs mitten på längden, skär dem sedan i sneda bitar. Rensa blomkålen, skär stammen i bitar och dela resten i små buketter.
3. Koka morötterna och blomkålen i väl saltat vatten i 3 minuter. Kyl i kallt vatten efter kokningen.
4. Lägg grönsakerna i en stor bunke och täck med saltlagen. Låt stå övertäckt i ett dygn.
5. Koka upp ättikan med 3½ deciliter vatten, strösocker och kryddor.
6. Häll av saltlagen och skölj grönsakerna.
7. Fördela grönsakerna i väl rengjorda glasburkar. Lämna 2 centimeter högst upp.
8. Toppa varje burk med lite av kryddorna.
9. Häll över den varma ättikslagen. Sätt lock på burkarna medan de är varma.
10. Förvara svalt och mörkt i 3 dygn, eller längre
uppemot 3 veckor.