Krämig brysselkålsoppa med rökt fläsk och pumpafröolja
Tyskland
Portioner: 4
Tillagningstid: 55 minuter
Ingredienser:
- Brysselkål - 500 gram
- Mjölig potatis - 300 gram
- Gul lök - 1 styck
- Smör - 30 gram
- Salt och peppar efter smak
- Grönsaksbuljong - 1 liter
- Vispgrädde - 2½ deciliter
- Rökt sidfläsk - 70 gram
- Vegetabilisk olja - 1 matsked
- Formfranska - 2 skivor
- Kruspersilja efter smak
- Riven muskotnöt efter smak
- Pumpakärnolja som tillbehör
Tillagning:
1. Skölj och putsa brysselkålen. Ta av en del av de yttre bladen och lägg åt sidan tills vidare.
2. Skala, skölj och grovhacka potatisarna.
3. Finhacka löken.
4. Smält smöret i en stor kastrull. Stek brysselkålen, potatisen och löken, krydda med salt och peppar.
5. Häll över 1 liter grönsaksbuljong och 2½ deciliter vispgrädde. Koka upp och låt sjuda under lock 25 minuter.
6. Skär fläsket i fina tärningar. Stek fläsktärningarna i olja i en stekpanna tills de är knapriga. Ta upp men spara fettet i pannan.
7. Skär brödskivorna i tärningar och stek i fettet i stekpannan.
8. Ta bladen av persiljestjälkarna och finhacka dem. Blanda med fläsket och brödtärningarna.
9. Mixa soppan till slät konsistens.
10. Häll upp soppan i portionsskålar. Lägg de sparade
brysselkålsbladen på soppan. Krydda med salt, peppar och lite riven muskot.
Servera med fläsk- och brödtärningarna samt med pumpakärnolja som tillbehör.