Kummelfilé i vit sås
Brasilien
Portioner: 4
Tillagningstid: 60 minuter
Ingredienser:
- Kummelfilé utan skinn och ben - 1 kilogram
- Vitt vin - 2½ deciliter
- Citroner - 2 stycken
- Vispgrädde - 3 deciliter
- Mjölk - 7½ deciliter
- Majsstärkelse - 1-2 matskedar
- Parmesanost efter smak
- Ost av danbotyp, eller helst queijo prato, efter smak
- Riven muskotnöt efter smak
- Salt och peppar efter smak
- Smör till smörjning av formen
- Bladpersilja efter smak
- Vitt ris som tillbehör
Tillagning:
1. Smörj en ugnsfast form med smör. Ställ in ugnsvärmen på 200 grader.
2. Lägg fiskfilén i formen, krydda på bägge sidorna med salt och peppar. Pressa en citron över.
3. Häll över vinet. Ställ in i ugnen och låt grädda i 30 minuter.
4. Koka upp mjölk kryddad med salt, peppar och lite muskot. Tillsätt majsstärkelse, rör om tills såsen tjocknar.
5. Tillsätt grädde och riven parmesanost till såsen. Rör om tills osten smält och såsen har önskad konsistens.
6. Häll av vinet från fisken. Häll såsen över. Riv queijo prato, eller annan ost, över.
7. Ställ in i ugnen och låt gratinera tills osten smält och färgen börjar bli lätt brynt.
8. Strö lite hackad bladpersilja över. Servera med kokt vitt ris och citronskivor.