Kyckling julienne
Bulgarien
Portioner: 4
Tillagningstid före marinering: 30 minuter före marinering + 85 minuter efter
Marinering: 12-24 timmar
Ingredienser:
- Gula lökar, medelstora - 3 stycken
- Kycklingbröstfiléer - 3 stycken
- Marinerad svamp* - ½ burk
- Ättiksgurkor - 2 stycken
- Röda paprikor - 4-5 stycken
- Smetana - 200 gram
- Rökt smältost efter smak
- Svartpeppar efter smak
- Vegetabilisk olja till stekning
- Bladpersilja som dekoration
*Blanda och koka upp 1 deciliter vitvinsvinäger, 1 deciliter vegetabilisk olja, 4 vitlöksklyftor skurna i tunna skivor, 10 pepparkorn, 1 tesked salt, 2 teskedar strösocker, 4 lagerblad, 2-3 nypor riven muskotnöt och några kvistar färsk dill. Tillsätt ½ kilogram champinjoner, delade om stora. Koka upp och låt koka tills svampen blir lite mjuk. Häll upp på burk som tillsluts väl och får stå 12-24 timmar.
Tillagning:
1. Rosta paprikorna, dra av skinnet och kärna ur.
2. Skär löken i tunna klyftor. Värm olja i en djup stekpanna och stek löken.
3. Dela kycklingfiléerna i 2-3 bitar. Tillsätt kycklingen till löken tillsammans med skivad svamp, hackad ättiksgurka och strimlade paprikor. Stek till fin färg.
3. Häll i smetana och peppar. Låt puttra tills kycklingen är klar.
4. Tillsätt rökt ost mot slutet, låt smälta.
5. Strö gärna bladpersiljeblad över som dekoration.
Servera med stekta grönsaker eller kokt ris.
Stekta grönsaker
Portioner: 4
Tillagningstid: 50 minuter
Ingredienser:
- Broccolibuketter, små - 10-12 stycken
- Blomkålsbuketter - 12 stycken
- Gröna paprikor - 4 stycken
- Röda paprikor - 2 stycken
- Morötter, stora - 2 stycken
- Gula lökar - 2 stycken
- Svamp (till exempel kastanjechampinjoner) - 300 gram
- Salt och peppar efter smak
- Torkad oregano - 2 teskedar
- Vegetabilisk olja efter smak
Tillagning:
1. Skala och strimla morötterna. Koka upp vatten. Blanchera morotsstrimlorna, broccolibuketterna och blomkålsbuketterna i 30 sekunder. Låt rinna av.
2. Hacka löken grovt. Hacka svampen. Hetta upp olja i en wokpanna. Lägg ner löken i pannan och låt fräsa. Tillsätt morotsstrimlorna och svampen. Täck med lock och låt steka i 5 minuter.
3. Strimla paprikorna. Tillsätt dem tillsammans med broccoli- och blomkålsbuketterna till de övriga ingredienserna i wokpannan.
4. Krydda med salt, peppar och oregano efter 6-7
minuters stekning. Låt steka i ytterligare 3-4 minuter.