Kycklingbiffar pozharsky
Ukraina



Portioner: 4
Tillagningstid: 90 minuter
Ingredienser:
- Kycklinglårfiléer - 3 stycken
- Kycklingbröstfiléer - 2 stycken
- Ljus limpa eller baguette - en halv utan kant
- Mjölk - 2½ deciliter
- Ströbröd - 2½ deciliter
- Smör - 25 gram
- Vegetabilisk olja till stekningen
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Ta skinnet av kycklingen och skär köttet i små bitar. Mixa eller mal köttet till färs. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smula brödet och blanda med mjölk. Låt stå tills brödsmulorna har sugit åt sig det mesta av mjölken.
3. Mixa eller mal köttet en gång till, denna gång tillsammans med brödsmulorna.
4. Tillsätt salt, peppar och rumstempererat smör till smeten. Blanda väl.
5. Forma smeten till biffar, panera med ströbröd.
6. Stek biffarna på båda sidor till gyllenbrun färg i en uppvärmd stekpanna med vegetabilisk olja.
7. Ställ in i ugn och låt stå 15 minuter tills biffarna är helt genomstekta.
8. Servera till exempel med potatismos med
palsternacka (se recept nedan) och saltad gurka med vitlök och honung (se recept nedan).
Potatismos med palsternacka
Portioner: 4
Tillagningstid: 50 minuter
Ingredienser:
- Palsternacka - 500 gram
- Potatis - 1 kilogram
- Smör - 180 gram
- Gräddmjölk - 2½ deciliter
- Salladslökar - 2 stycken
- Salt och peppar efter smak.
Tillagning:
1. Skala palsternacka och potatis, skär i mindre bitar. Koka upp i lättsaltat vatten, låt sedan koka på låg värme i cirka 20 minuter.
2. Koka upp gräddmjölk och smör, låt koka på medelvärme i ett par minuter.
3. Häll av palsternackan och potatisen, låt det ånga torrt.
4. Häll den varma gräddmjölken och smöret på palsternackan och potatisen. Mosa till jämn puré. Salta och peppra efter smak.
5. Skiva eller hacka salladslöken, blanda ner i moset.
Saltad gurka med vitlök och honung
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Små gurkor - 3 stycken
- Vegetabilisk olja - 2 matskedar
- Vitlök - 3-4 klyftor
- Honung - 2 matskedar
- Örter (t ex dill och bladpersilja) efter smak
- Salt efter smak.
Tillagning:
1. Skölj gurkan och skär den i tjocka strimlor. Lägg i en skål, krydda med salt.
2. Mosa vitlöksklyftorna och lägg dem till gurkan. Rör om och ringla över olja.
3. Blanda ner örter och ställ in skålen i kylskåpet, låt stå minst 30 minuter.
4. Ringla honung över innan gurkorna serveras.