Kycklingsoppa med hemgjorda nudlar
Ryssland
Portioner: 4
Tillagningstid: 110 minuter
Ingredienser:
- Gul lök - 1 styck
- Kycklingklubbor - 3 stycken
- Morot - 1 styck
- Vetemjöl - 1 deciliter eller mer efter behov
- Ägg - 1 styck
- Potatis - 1 styck
- Svartpepparkorn - 5 stycken
- Gurkmeja - ½ tesked
- Himalayasalt, rosa - 1 tesked till soppan + knappt 2 kryddmått till nudeldegen
- Färsk dill, hackad - 2 teskedar + eventuellt som dekoration
- Kruspersilja, hackad - 2 teskedar + eventuellt som dekoration
- Salladslök, hackad - 2 teskedar + eventuellt som dekoration
- Lagerblad - 2 stycken (kan uteslutas)
- Vegetabilisk olja till stekning
Tillagning:
1. Lägg kycklingen i en stor kastrull, täck med kallt vatten. Koka upp. Skumma och tillsätt svartpepparkorn, lagerblad och gurkmeja. Låt sjuda på låg värme i 40-45 minuter. Tillsätt gärna dill- och persiljekvistar om sådana finns.
2. Skala och skär moroten i skivor. Stek den på måttlig värme i olja i 5 minuter.
3. Skala och hacka löken. Tillsätt den till morotsskivorna och stek tills allt är mjukt.
4. Vispa ihop ett ägg med knappt 2 kryddmått salt.
5. Häll mjölet i en hög på bakbordet, gör en grop i mitten. Häll ner det vispade ägget och blanda försiktigt till en fast och elastisk deg.
6. Täck degen med en skål eller en folie. Låt vila i 15-20 minuter.
7. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till ett tunt lager. Vik sedan ihop till en liten limpa, skär den i tunna skivor på tvären så att det bildas långa nudlar.
8. Värm ugnen till 140 grader. Stäng av ugnsvärmen och låt ugnsluckan vara öppen. Lägg nudlarna på rad på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ställ in plåten i ugnen och låt nudlarna torka i ugnen i 10 minuter.
9. Lyft upp kycklingklubborna. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Lägg ner potatistärningarna i buljongen och låt koka lätt i 7 minuter. Tillsätt den stekta moroten och löken.
10. Ta bort benen från kycklingen, skär köttet i mindre bitar. Tillsätt till soppan och låt koka i 5 minuter.
11. Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt de torkade nudlarna till soppan tillsammans med 1 tesked salt, dill, persilja och salladslök. Låt dra i 15 minuter.
12. Garnera gärna med lite hackad dill, persilja och
salladslök vid servering.