Lammgryta med potatis
Spanien
Portioner: 4
Tillagningstid: 80 minuter
Ingredienser:
- Lammkotletter med ben - 1 kilogram
- Vitlöksklyftor - 3 stycken
- Färska örter efter smak
- Gul lök - 300 gram
- Tomat - 1 styck
- Röd paprika - 1 styck
- Vitt vin - 1¼ deciliter
- Köttbuljong - 3 deciliter, eller mer om det behövs
- Lagerblad - 1 styck
- Olivolja till stekning
- Bladpersilja efter smak
- Salt efter smak
- Potatisar - 4-6 stycken
Tillagning:
1. Salta lammkotletterna, som bör vara rumstempererade. Stek i olivolja i en gryta tills de är gyllenbruna längs kanterna. Spara oljan och lägg kotletterna åt sidan.
2. Skala och hacka löken. Tärna paprikan. Låt steka i oljan på måttlig värme.
3. Tillsätt skalade och lätt krossade vitlöksklyftor, tillsammans med hackade färska örter, lagerblad och hackad persilja.
4. Riv tomaterna och tillsätt till löken, paprikan och örterna. Låt puttra tills vätskan avdunstat.
5. Skär lammkotletterna i mindre bitar. Tillsätt dem och vinet till resten av ingredienserna i grytan. Rör om medan vinet avdunstar.
6. Häll över buljong så att övriga ingredienser täcks. Låt puttra på låg värme under lock i 40 minuter. Skala och lägg ner potatisarna i stora bitar när det återstår cirka 25 minuter av koktiden.
7. Låt grytan stå några minuter innan servering. Strö
gärna lite hackad persilja över vid serveringen.