Lammkotletter med örtolja
Portugal
Portioner: 4
Tillagningstid: 65 minuter
Ingredienser:
- Lammracks - 700 gram
- Olivolja - 1½ deciliter
- Färsk mynta efter smak
- Färsk timjan efter smak
- Färsk citrontimjan efter smak (kan uteslutas)
- Fast potatis efter smak och behov
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Skär köttet i kotletter med ben. Salta och peppra. Värm ugnen till 180 grader.
2. Värm oljan på låg värme i en liten djup stekpanna. Lägg i myntablad och några timjanstjälkar. Värm oljan tills den blir varm men inte börjar koka. Ställ stekpannan åt sidan och låt stå några minuter.
3. Kör oljan med örterna i en mixer tills örterna blir finfördelade.
4. Värm lite örtolja i en stekpanna. Spara resten av örtoljan till senare. Bryn lammkotletterna på bägge sidorna. Lägg över dem på en ugnsplåt. Ställ in i ugnen och låt kotletterna bli lagom genomstekta.
5. Skölj potatisarna och skär dem i klyftor. Koka dem oskalade i saltat vatten i cirka 15 minuter, eller tills de är lagom kokta.
6. Lägg upp ett par kotletter med potatisklyftor per portionstallrik. Ringla resten av örtoljan över.