Lasagna med ricotta och salsiccia
Argentina

Portioner: 4
Tillagningstid: 180 minuter
Ingredienser:
- Färsk salsiccia - 225 gram
- Nötfärs, mager - 175 gram
- Gul lök, liten - ½ styck
- Vitlöksklyfta - 1 styck
- Krossade tomater - 400 gram
- Tomatpuré - knappt 200 gram
- Passerade tomater - drygt 200 gram
- Strösocker - ½ matsked
- Torkad basilika - ¾ matsked
- Fänkålsfrön - ½-1 tesked
- Italienska örter, till exempel oregano, mejram, timjan, salvia och rosmarin - ½ tesked
- Salt - 1 tesked till tomaterna + ¼ tesked till osten + efter smak till pastakokningen
- Svartpeppar - drygt ½ kryddmått
- Färsk bladpersilja, hackad - 2 matskedar
- Lasagneplattor - 6 stycken
- Ricottaost - 250 gram
- Ägg - ½ styck
- Mozzarellaost - 175 gram
- Parmesanost, riven - knappt 1 deciliter
- Smör till formen
- Färsk basilika som dekoration
- Olivolja till stekning
Tillagning:
1. Värm ugnen till 190 grader.
2. Ta bort skinnet från salsiccian. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs salsiccian, köttfärsen, löken och vitlöken i en tjockbottnad kastrull med lite olivolja tills brynt.
3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, passerade tomater och ¼ deciliter vatten. Krydda med socker, basilika, fänkålsfrön, italienska örter, 1 tesked salt och 1 matsked hackad persilja. Koka upp och låt sjuda cirka 1 timme under omrörning.
4. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner lasagneplattorna i det kokande vattnet, låt koka 8-10 minuter tills de är al dente. Häll av vattnet, skölj med kallt vatten.
5. Blanda ihop ricottaost med ägg, 1 matsked hackad persilja och ¼ tesked salt. Skiva mozzarellan.
6. Fördela en tredjedel av färs- och tomatblandningen i botten av en smörad ugnssäker form.
7. Täck färsen med lasagneplattor. Lägg hälften av ricottablandningen på plattorna. Lägg en tredjedel av mozzarellaskivorna över, därefter en tredjedel av färs- och tomatblandningen och sedan 2 matskedar riven parmesanost. Upprepa för att sedan sluta med mozzarellaskivor och parmesanost.
8. Täck formen med aluminiumfolie, ställ in i ugnen låt stå i 25 minuter.
9. Ta av folien, låt stå i ytterligare 25 minuter eller tills osten är gyllenbrun.
10. Låt svalna i 15 minuter innan servering. Strö lite
hackad färsk basilika över vid serveringen.