Laxfyllda sorrentinos negros
Argentina
Portioner: 4
Tillagningstid: 105 minuter
Ingredienser:
- Vetemjöl - ½ kilogram
- Äggulor - 2-3 stycken till degen + 1½ styck till fyllningen
- Ägg - 1 styck (till pensling)
- Bläckfiskbläck - 1 matsked
- Olivolja efter smak och behov
- Salt och peppar efter smak
- Laxfilé - ½ kilogram
- Färskost - 125 gram
- Mozzarella - ¼ kilogram
- Vitlöksklyfta - 1 styck
- Matlagningsgrädde - 2½ deciliter
- Parmesanost - 125 gram
- Färsk basilika - ½ knippe
Tillagning:
1. Ångkoka laxfilén. Bryt i småbitar, blanda med 1½ äggula, färskost och tärnad mozzarella. Salta och peppra.
2. Häll upp en hög av mjölet, forma en grop i mitten. Häll ner 2-3 äggulor, ett par matskedar olivolja, lite salt och 1 matsked bläckfiskbläck i gropen. Tillsätt lite vatten efter behov. Blanda ihop, knåda i 10 minuter till en deg. Låt vila i 20 minuter.
3. Kavla ut halva degen på ett mjölat bakbord. Klicka 1 matsked laxfyllning med jämna mellanrum och skär rundlar. Pensla med uppvispat ägg. Kavla ut den andra halvan av degen, skär motsvarande rundlar och lägg på de laxfyllda rundlarna. Tryck ihop så att de håller tätt.
4. Koka upp rikligt med vatten. Lägg ner de laxfyllda rundlarna en och en, ta upp med hålslev i den takt de flyter upp.
5. Skala och finhacka vitlöksklyftan.
6. Värm olivolja i en stekpanna, fräs vitlökshacket. Häll på grädde, låt koka ihop. Grovhacka basilikan, lägg ner i såsen. Servera till de fyllda rundlarna med riven parmesanost över. Lägg gärna ett par basilikablad som dekoration.