Ljummen primörsallad
Sverige
Portioner: 4
Tillagningstid: 50 minuter
Ingredienser:
- Grönsaksbuljong - 1 liter
- Rädisor - 1 knippe
- Grön sparris - 1 bunt
- Knipplök - 1 knippe
- Nyskördade morötter - 1 knippe
- Färskpotatis efter smak
- Smör efter smak
- Citron - 1 styck
- Olivolja efter smak
- Flingsalt och svartpeppar efter smak
- Rucolasallad - 1 liten påse
- Pecorinoost efter smak
- Ostronskivling efter smak
Tillagning:
1. Koka upp buljongen i en stor kastrull. Sätt ugnsvärmen på 125 grader.
2. Skölj och putsa grönsakerna. Lägg ner dem i buljongen när den kokat upp. Låt koka tills grönsakerna börjar bli mjuka.
3. Lägg lite ostronskivling på ett galler i ugnen. Låt torka.
4. Låt grönsakerna rinna av, lägg dem sedan i en stor skål. Tillsätt en klick smör som för smälta över grönsakerna.
5. Riv citronskal över grönsakerna, pressa över lite citronsaft och blanda med olivolja, svartpeppar och rucola. Hyvla lite pecorino över. Finhacka den torkade ostronskivlingen och strö överst.
6. Servera salladen ljummen, gärna med tryffelmajonnäs och örtkrutonger.
Tryffelmajonnäs
Portioner: 4
Tillagningstid: 15 minuter
Ingredienser:
- Äggulor - 2 stycken
- Dijonsenap - 1 tesked
- Vitvinsvinäger - 1 tesked
- Rapsolja - 2-3 deciliter eller efter behov
- Olivolja smaksatt med vit tryffel - några droppar efter smak
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Blanda äggulorna med senap och vinäger. Vispa tills det blir fluffigt.
2. Häll i oljan lite i taget i en tunn stråle under konstant vispning tills majonnäsen blir lagom tjock.
3. Smaka av med olivolja med tryffel samt med salt och peppar.
Örtkrutonger
Portioner: 4
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser:
- Baguette, liten - 1 styck
- Vitlöksklyfta - 1 styck
- Olivolja - 4 matskedar
- Salt - ½ kryddmått
- Peppar - ½ kryddmått
- Färsk rosmarin, hackad - 1 matsked
Tillagning:
1. Ställ in ugnen på 175 grader.
2. Skala och riv vitlöksklyftan. Rör ihop vitlöken med olja, salt och peppar i en skål.
3. Skär baguetten i skivor. Blanda oljan med brödskivorna och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
4. Ställ in plåten mitt i ugnen. Låt den stå i 10 minuter eller tills skivorna börjat få lite färg. Ta ut och strö hackad rosmarin över. Ställ in igen och låt stå cirka 5 minuter, eller tills färgen blivit fint gyllengul.
5. Ta ut plåten, låt brödskivorna svalna och bryt i mindre bitar till krutonger.