Maryland crab cakes
USA
Portioner: 4
Tillagningstid: 25 minuter före vilotid + 25 minuter efter
Vilotid: 1 timme
Ingredienser:
- Krabbkött - 450 gram
- Ägg, stora - 2 stycken
- Majonnäs - 2½ matskedar
- Worcestershiresås - 1 tesked
- Dijonsenap - 1½ tesked
- Old baykrydda - 1 tesked
- Salt - ¼ tesked
- Stjälkselleri, finhackad - drygt 4 matskedar
- Bladpersilja, finhackad - 2 matskedar
- Panko - 1¼ deciliter
- Solrosolja till stekning
Tillagning:
1. Täck ett uppläggningsfat eller liknande med aluminiumfolie.
2. Blanda ägg, majonnäs, senap, worcestershiresås, old baykrydda, salt, hackad sellei och hackad persilja i en stor skål. Blanda väl.
3. Tillsätt krabbkött och panko. Rör om men finfördela inte krabbköttet.
4. Forma till 6 biffar, lägg på fatet med aluminiumfolie. Täck över och låt stå kallt i minst 1 timme.
5. Värm en stekpanna på medelvärme, täck botten med solrosolja. Stek biffarna tills de är gyllenbruna, cirka 5 minuter per sida.
6. Servera gärna med roasted corn salad och green tomato chow pickles.
Roasted corn salad
Portioner: 4
Tillagningstid: 45 minuter
Vilotid: 12 timmar
Ingredienser:
- Majskolvar, kokta - 5 stycken
- Röd paprika - 1 styck
- Rödlök, hackad - 1¼ deciliter
- Färsk koriander, hackad - 1¼ deciliter
- Jalapeño - 1 styck
- Lättmajonnäs - 1¼ deciliter
- Risvinäger - 1¼ deciliter
- Strösocker - 4 teskedar till vinägern + 3 teskedar till salladen
- Salt - ½ tesked till vinägern + efter smak till salladen
- Limefrukter - 3 stycken
- Svartpeppar efter smak
Tillagning:
1. Grilla majskolvarna i en grillpanna utan olja.
2. Skär loss majskornen från kolvarna, lägg dem i en stor skål. Dela majskornen från varandra.
3. Tillsätt hackad paprika, lök, hackad koriander och finhackad jalapeño utan frön. Rör om.
4. Vispa ihop risvinäger med 4 teskedar socker och ½ tesked salt. Blanda ihop majonnäs, vinägern, 3 teskedar socker, finrivet skal från de 3 limefrukterna och limesaften från dem. Rör samman dressingen och smaka av med salt och peppar.
5. Häll dressingen över salladen. Låt gärna salladen stå i 12 timmar innan servering så att smakerna hinner blandas ordentligt.
Green tomato chow pickles
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter innan vilotid + 65 minuter efter
Vilotid: 12 timmar eller över natten
Lagringstid: 4-6 veckor
Ingredienser:
- Gröna tomater - drygt 400 gram
- Gul lök - 275 gram
- Grovt salt - 2½ tesked
- Ättika, 12-procentig - 1 deciliter
- Strösocker - 1¾ deciliter
- Inläggningskrydda (pickling spice)* efter smak
- Röd paprika, färsk - 15 gram
- Majsstärkelse - 2½ tesked
- Gurkmeja - 1½ kryddmått
- Senapspulver - 3 kryddmått
*Blanda ½ matsked hela senapsfrön, ¼ matsked hel kryddpeppar, ½ tesked hela korianderfrön, ¼ tesked rödpepparflakes, ¼ tesked malen ingefära, ½ smulat lagerblad, ½ kanelstång och 1½ kryddnejlika.
Tillagning:
1. Skär tomaterna i fyra klyftor, ta bort kärnorna. Skala lökarna, skär dem i klyftor. Skiva tomaterna och lökarna. Lägg dem i en skål, blanda med saltet. Låt stå över natten.
2. Lägg tomat- och lökskivorna i ett durkslag, låt vätskan rinna av.
3. Lägg de avrunna tomat- och lökskivorna i en kastrull. Tillsätt ättika, ½ deciliter vatten och fint tärnad röd paprika. Lägg lite inläggningskrydda i en kryddpåse och lägg ner i kastrullen.
4. Koka upp och låt puttra tills löken och paprikan har mjuknat.
5. Sterilisera en glasburk i kokande vatten.
6. Ta upp 1 matsked vätska från kastrullen och låt svalna. Blanda ner majsstärkelse, gurkmeja och senapspulver så att det blir en helt jämn smet. Tillsätt till resten av ingredienserna i kastrullen. Rör om. Ta upp kryddpåsen. Låt sjuda 15-20 minuter tills blandningen börjat tjockna.
7. Häll över i den steriliserade glasburken. Förvara på ett svalt ställe i 4-6 veckor.