Masala dosa
Indien
Portioner: 4
Tillagningstid: 10 minuter före blötläggning + 20 minuter mellan blötläggning och vilotid för smeten + 90 minuter efter vilotiden
Blötläggning: 5 timmar
Vilotid för dosasmeten: 12 timmar
Ingredienser:
- Idliris - 7½ deciliter
- Urad dal - 2½ deciliter
- Poha (platt ris) - knappt 1,9 deciliter
- Bockhornsfrön - 1½ tesked
- Salt - 2 teskedar eller efter smak till dosasmeten + ½ tesked till fyllningen
- Vegetabilisk olja till stekning av dosa + 1 matsked till stekning av kryddning
- Potatisar - 3 stycken
- Färsk ingefära - 1¼ centimeter
- Vitlöksklyftor - 3 stycken
- Grön chilifrukt - 1 styck
- Röd lök - 1 styck
- Morot, liten - 1 styck
- Gröna ärter - en handfull
- Gurkmeja - ¼ tesked
- Färsk koriander efter smak
- Senapsfrön - ¼ tesked
- Urad dal, krossad - 1 tesked
- Chana dal - ½ matsked
- Spiskummin - ½ tesked
- Curryblad - 1 kvist
- Chutney och/eller sambar som tillbehör
Tillagning:
1. Skölj idliris, urad dal och bockhornsfrön, blötlägg i en stor skål. Gör samma sak med poha. Låt stå 5 timmar.
2. Häll av vattnet och blanda idliris, urad dal, bockhornsklöver och poha i en mixer. Mixa och tillsätt lite vatten efter behov till en mycket fin och jämn smet. Lägg över till en stor skål som åtminstone rymmer dubbla volymen smet.
3. Tillsätt salt till smeten. Använd händerna för att blanda väl. Ställ skålen på en varm plats och låt vila över natten. Smeten kommer att jäsa, öka i volym och bli bubblig.
4. Koka potatisarna med skal tills de är mjuka. Skala dem och mosa dem grovt. Ställ åt sidan.
5. Värm en djup stekpanna med olja. Häll ner senapsfrön. Tillsätt krossad urad dal, chana dal, spiskummin och curryblad när senapsfröna börjar fräsa.
6. Skala och finhacka ingefäran. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skala och skiva löken tunt. Skala och tärna moroten fint. Skiva chilifrukten tunt.
7. Tillsätt ingefära, vitlök och grön chili när linserna (chana dal och urad dal) börjar bli gyllenbruna. Stek tills vitlöken börjar få färg.
8. Tillsätt löken till linserna och stek tills den blir genomskinlig. Tillsätt morötter och ärter, låt fräsa en kort stund. Häll över 1¼ deciliter vatten tillsammans med gurkmeja och salt. Koka upp och låt sedan sjuda under lock tills morötterna och ärterna är tillagade.
9. Blanda ner potatisen i lins- och lökblandningen, höj värmen till medelvärme och låt steka tills blandningen är torr. Blanda ner korianderblad och rör om. Ställ åt sidan.
10. Rör om dosasmeten med en träslev. Värm en tawa (eller en riktigt låg stekpanna). Häll ¾-1 slev av smeten och sprid ut smeten med baksidan av sleven i cirklar från mitten så att den täcker nästan hela stekytan. Häll lite olja vid sidan om och över smeten. Stek på medelvärme tills kanten börjar bli gyllenbrun. Lägg en slev med potatis- och lökfyllning på dosan (pannkakan) och vik hälften av dosan över fyllningen. Ta upp och lägg på fat. Upprepa med resterande smet och fyllning.
11. Servera med valfri chutney och/eller sambar.