Mititei
Moldavien
Portioner: 4
Tillagningstid: 15 minuter före vila + 95 minuter efter
Vilotid: 12 timmar
Ingredienser:
- Fläskfärs - 350 gram
- Nötfärs - 150 gram
- Vitlöksklyftor - 5 stycken
- Potatismjöl - ¾ tesked
- Bikarbonat - ½ tesked
- Mjölk - 1¼ deciliter
- Köttbuljong efter behov
- Svartpepparkorn - 3 stycken
- Lagerblad - 1 styck
- Gul lök - ½ styck
- Vegetabilisk olja till stekning
- Salt och peppar efter smak
- Konserverade gröna ärter som tillbehör
Tillagning:
1. Kör köttfärsen i en mixer till en jämn smet. Tillsätt potatismjöl, bikarbonat, salt, peppar och pressad vitlök. Mixa ihop med färsen, tillsätt långsamt mjölk under tiden.
2. Täck över köttfärssmeten och ställ in i kylskåpet, låt vila över natten.
3. Forma smeten till avlånga järpar med handflatorna insmorda med vegetabilisk olja.
4. Stek järparna runt om i varm vegetabilisk olja.
5. Lägg järparna i en kastrull. Skala och skiva löken, lägg skivorna över järparna. Tillsätt 1 lagerblad och 3 pepparkorn. Häll över buljong tills allt täcks. Koka upp, täck med lock, låt puttra i 1 timme på medelvärme.
6. Servera med potatispuré och konserverade gröna ärter.
Potatispuré
Portioner: 4
Tillagningstid: 45 minuter
Ingredienser:
- Mjöliga potatisar efter behov
- Smör efter smak och behov
- Mjölk efter smak och behov
- Ägg - 1-2 stycken
- Salt efter smak
Tillagning:
1. Skala och koka potatisarna i saltat vatten.
2. Mosa potatisarna tillsammans med smör och varm mjölk.
3. Blanda ner 1 eller 2 uppvispade ägg.