Nyama choma
Rwanda
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Getkött utan ben - 900 gram
- Majsolja - 3 matskedar
- Salt - 2 matskedar
Tillagning:
1. Putsa och skär köttet i munsbitar. Lägg det i en skål och blanda med oljan. Trä på spett om så önskas.
2. Rör ner saltet i ½ liter kokvarmt vatten. Vispa tills saltet blivit helt upplöst.
3. Grilla köttet runt om, skvätt över lite saltvatten med jämna mellanrum. Fortsätt med grillningen tills köttet är så mört att det kan delas med en gaffel.
4. Servera gärna med kachumbarisallad och ugali. Ät gärna köttet med fingrarna.
Kachumbari
Portioner: 4
Tillagningstid: 15 minuter
Ingredienser:
- Rödlök, liten - 1 styck
- Tomater - 4 normalstora eller flera små
- Gurka - ½ styck
- Grön pepparfrukt - 1 styck
- Färsk koriander, grovhackad - 1 näve
- Limefrukter - 2 stycken
Tillagning:
1. Skala, halvera och skiva löken tunt. Skiva, halvera eller hacka tomaterna. Skiva och/eller tärna gurkan. Halvera, kärna ur och skiva pepparfrukten.
2. Blanda ihop grönsakerna och koriandern. Pressa saften från limefrukterna över och rör om.
Ugali
Portioner: 4
Tillagningstid: 25 minuter
Ingredienser:
- Vitt majsmjöl - ½ liter
- Salt - 1 tesked
Tillagning:
1. Koka upp 1 liter vatten med salt i en tjockbottnad kastrull.
2. Rör långsamt ner majsmjölet.
3. Sänk till medellåg värme, rör om med jämna mellanrum. Se till att det inte blir några klumpar. Fortsätt tills moset helt släpper från kastrullens kanter och konsistensen är väldigt tjock, vilket tar cirka 10 minuter.
4. Ta av från värmen och låt svalna något innan servering. Forma till fyra bollar, en för varje portion.