Okrasoppa med fisk och räkor

Nigeria

Portioner: 4

Tillagningstid: 110 minuter

Ingredienser:

- Färsk fisk av valfri sort - ½ kilogram

- Tigerräkor - 1 kilogram

- Rökt fisk - 250 gram

- Torkad fisk - 250 gram (kan uteslutas)

- Räkpulver med chili - 1¼ deciliter

- Okra - 300 gram

- Habaneropeppar (eller Scotch bonnet) - 2 stycken

- Färska spenat- eller pumpablad - 250 gram

- Färska thaibasilikablad - 50 gram

- Gul lök, medelstor - 1 styck

- Palmolja - ½ matsked

- Salt efter smak

Tillagning:

1. Skölj den färska fisken, den torkade fisken och räkorna.

2. Koka den torkade fisken, om sådan används, tills den mjuknar i vatten i 45 minuter.

3. Lägg rökt och kokt torkad fisk i en liter vatten. Koka i 15 minuter.

4. Grovhacka löken. Hacka habaneron.

5. Tillsätt den färska fisken och tigerräkorna till den rökta och torkade fisken, tillsammans med hackad lök, habanero och räkpulver. Låt koka i 5 minuter.

6. Tillsätt okran. Blanda försiktigt med en slev så att okran fördelas över hela soppan. Låt koka 5-7 minuter tills okran är al dente.

7. Tillsätt palmolja, koka ytterligare 5 minuter.

8. Skölj och hacka spenat- eller pumpabladen och basilikan. Lägg dem i soppan och koka ytterligare cirka 5-7 minuter. Smaka av med salt.

9. Servera soppan varm, gärna tillsammans med mosad jams (garri).

Garri

Portioner: 4

Tillagningstid: 70 minuter

Ingredienser:

- Jams, medelstor - 1 styck

Tillagning:

1. Skiva och skala jamsroten.

2. Koka jamsroten i vatten tills den är mjuk. Spara kokvattnet tills vidare.

3. Stöt den varma, kokta jamsroten i en mortel. Tillsätt lite kokvatten om den börjar stelna.

4. Stöt tills jamsmoset har en smidig, tänjbar konsistens och inte kletar fast vid fingrarna.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång