Old Bay-kryddade laxbiffar
USA
Portioner: 4
Tillagningstid: 65 minuter
Ingredienser:
- Laxfilé, skinn- och benfri - 340 gram
- Old Bay-krydda - 2 teskedar
- Ägg - 2 stycken
- Majonnäs - 2 matskedar
- Panko - knappt 1,9 deciliter
- Grön spansk pepparfrukt - 1 styck
- Färsk gräslök, hackad - 2 matskedar
- Olivolja till stekning
- Havssalt efter smak
- Citronklyftor som tillbehör
Tillagning:
1. Värm rikligt med väl saltat vatten i en stor kastrull till strax under kokpunkten. Skär laxen i portionsbitar. Ta bort kastrullen från värmen och ner laxbitarna. Låt de ligga i 5-6 minuter innan de tas upp. Låt laxen svalna.
2. Blanda lax, Old Bay-krydda, ägg, majonnäs, panko, finhackad pepparfrukt och hackad gräslök med en gaffel tills det blir en smet som går att forma till biffar. Forma 8 runda biffar av smeten.
3. Värm en stekpanna på medelvärme. Ringa olivolja i pannan och sprid ut så att stekpannans botten är helt täckt.
4. Lägg laxbiffarna i stekpannan och stek 2-3 minuter tills de är gyllenbruna. Vänd dem försiktigt och stek 3-4 minuter på andra sidan.
5. Lyft upp laxbiffarna ur stekpannan. Krydda dem med havssalt om det behövs. Servera med citronklyftor och gärna med paprikatartarsås och/eller en sallad.
Paprikatartarsås
Portioner: 4
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser:
- Grillad paprika, konserverad - 2½ deciliter
- Cornichoner, hackade - 4 matskedar
- Kapris, finhackad - 2 matskedar
- Färsk dragon, finhackad - 2 teskedar
- Citronskal, finrivet - knappt 1,9 deciliter
- Citronsaft - 1 matsked
- Majonnäs - 1¼ deciliter
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Torka av de grillade paprikorna och finhacka dem.
2. Lägg de hackade paprikorna i en medelstor skål. Blanda ner cornichoner, kapris, dragon, citronskal, citronsaft och majonnäs. Krydda med salt och peppar.