Ölpanerad torsk
Storbritannien
Portioner: 4
Tillagningstid: 55 minuter
Ingredienser:
- Öl - 3¼ deciliter
- Vetemjöl - 280 gram
- Torskfiléer - 750 gram
- Husets kryddblandning* - ½ tesked
- Salt och peppar efter smak
- Vegetabilisk olja för fritering
*Blanda 4 delar salt med 1 del svartpeppar och 1 del vitlökspulver. Blandningen kan förvaras upp till ett halvår i lufttät burk.
Tillagning:
1. Värm ugnen till 110 grader.
2. Häll ölen i en stor skål. Pudra ner ¾ av mjölet i skålen, vispa försiktigt så att allt blir lätt blandat. Vispa ner kryddblandningen.
3. Se till att inga ben finns i fiskfiléerna, skär dem i 2½ centimeter breda och 12-15 centimeter långa remsor. Dutta dem torra med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
4. Täck fisken med ölsmeten.
5. Ta upp fisken, vänd den i det resterande mjölet och lägg i omgångar i uppvärmd frityrolja. Vänd ofta, fritera till en djupt gyllene färg i cirka 4-5 minuter. Överför efter hand till en hushållspappertäckt bakplåt och låt klara bitar hålla värmen i ugnen medan resten tillagas.
6. Servera med chips (pommes frites) och mosiga ärter
eller tartarsås.
Chips
Portioner: 4
Tillagningstid: 130 minuter
Ingredienser:
- Mjölig potatis - 800 gram
- Ister till stekningen
- Salt efter smak
Tillagning:
1. Skala potatisen och skär i stavar med 1 centimeters tjocklek. Skölj väl under rinnande vatten, låt rinna av.
2. Lägg potatisstavarna i kallt saltat vatten och koka upp. Sänk värmen och låt koka 5 minuter.
3. Häll av vattnet, klappa den torr och låt den svalna. Låt den sedan bli helt kall i kylskåpet.
4. Fyll en stekpanna upp till hälften med ister (eller annat animaliskt fett). Värm fettet till medelhög temperatur. Blanchera potatisstavarna i omgångar om cirka 5 minuter. Potatisen ska nu vara genomstekt men den ska inte ha fått färg.
5. Ta bort potatisen, låt den rinna av, klappa den torr och låt den återigen bli kall.
6. Värm fettet till hög temperatur, lägg i potatisen.
Låt den steka tills den är knaprig och gyllengul. Ta bort potatisen, låt den
rinna av, salta och servera genast.
Mosiga ärter
Portioner: 4
Tillagningstid: 15 minuter
Ingredienser:
- Frysta ärter - 300 gram
- Vispgrädde - 4 matskedar
- Smör - 1 matsked
- Salt - ½ tesked + till kokningen efter smak
- Nymalen svartpeppar - ½ tesked
Tillagning:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Tillsätt de frysta ärterna och låt sjuda på medelhög värme i 3 minuter, eller tills de är mjuka.
2. Häll av vattnet och häll över ärterna till en mixer. Tillsätt grädden, smöret, ½ tesked salt och lika mycket svartpeppar.
3. Mixa lätt så att blandningen fortfarande innehåller
en del ärter som inte mosats. Smaka av och krydda mer vid behov.