Plankstek
Sverige
Portioner: 4
Tillagningstid: 100 minuter
Ingredienser:
- Ryggbiff - 4 stycken à 200 gram
- Mjölig potatis - 1 kilogram
- Äggulor - 3 stycken
- Vispgrädde - 1 deciliter
- Rapsolja - 3 matskedar
- Smör - 3 matskedar + till stekning av ryggbiffarna
- Tomater - 4 stycken
- Vitlöksklyftor - 2 stycken
- Kruspersilja, hackad - 2 matskedar
- Ströbröd - 2 matskedar
- Olivolja - 2 matskedar
- Bacon - 70 gram
- Haricots verts - 150 gram
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Torka av köttet, salta och peppra på båda sidorna. Skär bort eventuella senor. Banka lätt på biffarna om det behövs, så att de blir jämntjocka.
2. Hetta upp en grill- eller stekpanna. Värm lite smör, stek eller grilla biffarna cirka 2 minuter/sida.
3. Sätt ugnen på 250 graders grillvärme.
4. Skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten.
5. Skär bort toppen av tomaterna och gröp ur innehållet. Blanda riven vitlök, ströbröd, hackad persilja och olivolja. Fyll tomaterna med blandningen.
6. Koka haricots verts. Stek baconskivorna lätt. Linda in 4 knippen haricots verts med baconskivor.
7. Häll av vattnet från potatisarna. Pressa potatisarna, blanda ner äggulorna tillsammans med grädde, rapsolja och 3 matskedar smör. Rör om och smaksätt med salt och peppar.
8. Spritsa potatismoset som en sarg längs plankornas kanter. Fördela köttet, tomaterna och baconlindade haricots verts på plankorna, arrangera så att det ser riktigt snyggt ut.
9. Ställ in i ugnen och låt stå tills potatismoset fått fin gyllengul färg.
10. Servera med bearnaisesås.
Bearnaisesås
Portioner: 4
Tillagningstid:35 minuter
Ingredienser:
- Äggulor - 3 stycken
- Vitvinsvinäger, eller gärna vit balsamvinäger - 3 matskedar
- Schalottenlökar, finhackade - 2 matskedar
- Torkad dragon - 2 teskedar + eventuellt mer till smaksättning
- Vitpepparkorn - 4 stycken
- Smör - 150 gram
- Salt - 2 kryddmått
- Mald vitpeppar efter smak
- Kruspersilja, finhackad - ½ deciliter (kan uteslutas)
Tillagning:
1. Koka upp vinäger med krossade vitpepparkorn, finhackad schalottenlök och torkad dragon i en kastrull tills mängden vätska kokat ner till hälften. Ställ åt sidan att svalna. Löken silas bort eller behållas, allt efter tycke och smak.
2. Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
3. Sjud vatten till vattenbad i en kastrull.
4. Tillsätt äggulorna till vinägerblandningen. Ställ i vattenbadet och vispa, helst med elvisp, tills det blir fluffigt.
5. Droppa ner smöret, lite i taget, under kraftig vispning. Ta inte med det vita i botten av det smälta smöret.
6. Vispa och värm såsen i vattenbadet tills den har tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Låt den inte bli över 60 grader varm, för då spricker den då äggulorna koagulerar.
7. Smaka av såsen med salt och peppar. Tillsätt persilja om så önskas, eller eventuellt mer dragon.