Poutine med pulled pork
Kanada
Portioner: 4
Tillagningstid: 330 minuter
Ingredienser:
- Picnicbog av fläsk, eller skinkstek - 1,2 kilogram
- Passerade tomater - 1 burk à cirka 4 deciliter
- Hönsbuljong - 180 milliliter
- Ketchup - 140 milliliter
- Chilisås - 4 matskedar
- Farinsocker - 3 matskedar
- Sojasås - 2 matskedar
- Äppelcidervinäger - 2 matskedar
- Senapspulver - 1 matsked
- Vetemjöl - 1 matsked
- Rökt paprikapulver - 2 teskedar
- Vitlök, hackad - 2 teskedar
- Salt och svartpeppar efter smak
- Potatis, gärna Yukon Gold - 1,2 kilogram
- Rapsolja - 2 matskedar
- Paprikapulver - 2 teskedar
- Torkad oregano - 1 tesked
- Vitlökssalt - 1 tesked
- Fromage en grains (cheese curd eller squeaky cheese), eller mozzarella i bitar - 2½ deciliter
- Salladslök, hackad - 1 tesked
- Schalottenlök - 1 styck
- Vitlöksklyftor - 2 stycken
- Utspädd kalvfond - 8 deciliter
- Smör - 2 matskedar
- Vetemjöl - 2 matskedar
- Tomatpuré - 2 matskedar
- Dijonsenap - 1 tesked
- Cayennepeppar - 1 nypa
Tillagning:
1. Värm ugnen till 165 grader. Blanda ihop tomatsås, hönsbuljong, 1¼ deciliter ketchup, chilisås, två matskedar farinsocker, sojasås, äppelcidervinäger, senapspulver, vetemjöl, rökt paprikapulver, hackad vitlök, salt och peppar i en ugnsfast gryta. Lägg ner fläskköttet och se till att det blir helt täckt av såsen. Ställ in i ugnen under lock och låt stå 3½-4 timmar timmar, tills köttet enkelt kan delas med enbart en gaffel.
2. Värm ugnen till 220 grader.
3. Skär potatisarna till pommes frites, blanda med 1 matsked olja, 1 tesked paprikapulver, vitlökssalt och torkad oregano.
4. Lägg potatisen på två bakplåtsklädda ugnsplåtar, väl utspridda. Ställ in i ugnen och låt stå 30 minuter eller till gyllengul färg. Rör om efter halva tiden.
5. Smält 2 matskedar smör i en kastrull. Häll ner 2 matskedar vetemjöl, stek under omrörning i en minut. Tillsätt 4 deciliter utspädd kalvfond och 2 matskedar tomatpuré. Låt koka på låg värme i 5 minuter. Tillsätt resten av den utspädda kalvfonden. Låt reducera till 5 deciliter.
5. Värm 1 matsked olja i en kastrull. Skala, hacka och fräs schalottenlöken i 1-2 minuter. Tillsätt skalad och hackad vitlök, fräs i ytterligare 1 minut. Tillsätt den reducerade kalvfonden, 1 matsked farinsocker, 1 matsked ketchup, dijonsenap, 1 tesked paprikapulver och cayennepeppar. Koka upp och låt sjuda 5 minuter på låg värme.
6. Lägg upp pommes frites på tallrikar, lägg sås och ostbitar
över. Fördela cirka 3½ deciliter strimlat fläskkött på toppen och salladslök
allra överst.