Pumpa-, spenat- och chèvrepaj

Storbritannien

Portioner: 4

Tillagningstid: 15 minuter före vilotiden och 140 minuter efter

Vilotid: 3 timmar

Ingredienser:

- Vetemjöl - 4¼ deciliter

- Osaltat smör, kylt i kuber - 80 gram

- Salt - ½ tesked

- Butternut squash (pumpa), skalad och utan frön - 450 gram

- Gul lök, stor - 1 styck

- Färsk spenat - 225 gram

- Olivolja - 3 matskedar

- Ägg, stora - 2 stycken

- Äggula - 1 styck

- Vispgrädde - 2¾ deciliter

- Parmesanost - 60 gram

- Getost - 100 gram

- Torkad salvia eller riven muskotnöt efter smak

- Salt och peppar efter smak

Tillagning:

1. Blanda mjöl och salt i en mixer. Tillsätt smör i kuber, mixa tills det är fördelat så att några bitar är ärtstora och andra mycket små.

2. Tillsätt 3 matskedar isvatten, mixa. Pröva om degen håller ihop, tillsätt annars ytterligare 1 matsked isvatten och mixa igen. Detta kan behöva upprepas ett par gånger till om så behövs.

3. Lägg degen på plastfolie, platta till en skiva som täcks helt med plastfolie. Låt stå i kylskåp i några timmar.

4. Kavla degen på mjölat bakbord till en cirkel med 35 centimeters diameter. Överför till en pajform med 25 centimeters diameter. Trimma kanterna med en kniv. Ställ in ugnsvärmen på 190 grader, låt pajformen stå kallt medan ugnen blir varm.

5. Täck kanterna med smörad aluminiumfolie, fyll pajformen med torkade bönor. Grädda i 10 minuter.

6. Ta försiktigt bort aluminiumfolien. Häll av bönorna. Låt grädda i ytterligare 10 minuter, tills färgen är ljust brun. Låt svalna på galler medan fyllningen tillagas.

7. Skär pumpan i tärningar på 2½ x 2½ centimeter. Blanda med hälften av olivoljan på en ugnsplåt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i cirka 25 minuter, tills pumpatärningarna är mjuka. Ställ åt sidan att svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

8. Skala och skiva löken tunt. Fräs den i resten av olivoljan tills den är mjuk och har fin färg. Ställ åt sidan.

9. Blanchera spenaten i kokande saltat vatten i en minut. Häll av kokvattnet genom ett durkslag, skölj spenaten med kallt vatten. Krama ur och grovhacka.

10. Blanda ägg, äggula, grädde, riven parmesanost och salvia eller muskot. Salta och peppra. Vispa ihop.

11. Sprid ut pumpatärningar, grovhackad spenat, lökskivor och chèvreost i bitar på pajbottnen. Häll äggsmeten över. Formen kommer att fylld till bredden av fyllning, vilket är bra.

12. Grädda i cirka 50 minuter, tills färgen är gyllene och äggsmeten har stelnat. Lägg aluminiumfolie över om pajen ser ut att få för mycket färg. Ställ på ett galler att vila 15 minuter innan servering. Pajen är god både varm och rumstempererad.

13. Servera gärna med rödbets- och rödlökssallad.

Rödbets- och rödlökssallad

Portioner: 4

Tillagningstid: 210 minuter

Ingredienser:

- Rödbetor, medelstora - 6 stycken

- Röd lök, liten - 1 styck

- Olivolja - ¾ deciliter

- Rödvinsvinäger - 2 matskedar

- Salt - ¾ tesked, eller mer efter smak

- Spiskummin - ½ tesked

- Peppar - ¼ tesked, eller mer efter smak

Tillagning:

1. Värm ugnen till 230 grader. Täck en ugnsform med aluminiumfolie.

2. Skölj rödbetorna fria från jord om det behövs. Lägg dem intill varandra i den folieklädda formen och täck med mer folie.

3. Rosta rödbetorna tills de är lagom mjuka, vilket kan ta allt mellan 45 minuter och 2 timmar för stora rödbetor. Vänd rödbetorna var 30:e minut, kontrollera hur klara de är i samband med det.

4. Låt de rostade rödbetorna svalna i 5-10 minuter. Skär toppar och svansar av dem. Dra skalet av dem medan de alltjämt är varma, gärna under rinnande kallt vatten för hanteringens skull.

5. Skär rödbetorna i tärningar på 1¼ x 1¼ centimeter, lägg i en salladsskål.

6. Skiva rödlöken mycket tunt, tillsätt till rödbetorna.

7. Vispa ihop olivolja, vinäger, salt, peppar och spiskummin. Häll över rödbetorna och rödlöken, blanda om så att allt blir täckt med en tunna hinna av dressingen. Salta och/eller peppra mer om det behövs. Låt dra i en timme i rumstemperatur innan servering.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång