Pumpasoppa med curry
Argentina
Portioner: 4
Tillagningstid: 70 minuter
Ingredienser:
- Pumpa (helst calabaza, västindisk pumpa) - 700 gram
- Farinsocker - 2 matskedar
- Honung - 2 matskedar
- Olivolja - 4 matskedar
- Banan, mogen - 1 styck
- Gul lök, liten - 1 styck
- Morot - 1 styck
- Stjälkselleri - 1 styck
- Vitlöksklyfta - 1 styck
- Currypulver - 1 tesked
- Mald koriander - ½ tesked
- Riven muskot - ¼ tesked
- Mald kanel - ¼ tesked
- Kokosmjölk - 2¼ deciliter
- Buljong, gärna hönsbuljong - 2¼ deciliter
- Salt och svartpeppar efter smak
- Limefrukt - 1 styck
Tillagning:
1. Värm ugnen till 180 grader. Skala pumpan och skär den i tärningar. Lägg på en ugnsplåt, blanda med farinsocker, honung och 2 matskedar olivolja.
2. Lägg bananen med skal på ugnsplåten, vid sidan om pumpatärningarna. Pricka några hål i skalet med en gaffel
3. Ställ in ugnsplåten i ugnen, låt stå 20-30 minuter tills pumpan är genomstekt och gyllengul.
4. Finhacka löken. Hacka moroten, stjälksellerin och vitlöken.
5. Värm 2 matskedar olivolja i en kastrull. Tillsätt löken, moroten och stjälksellerin och låt steka tills löken är mjuk.
6. Tillsätt vitlöken och kryddorna i kastrullen. Stek ytterligare några minuter på medelvärme.
7. Skala bananen och lägg bananköttet i kastrullen. Tillsätt pumpa, kokosmjölk och hönsbuljong. Koka upp och låt koka lugnt i 5-10 minuter.
8. Blanda soppan med en stavmixer tills den är krämig. Tillsätt mer buljong om nödvändigt för rätt konsistens. Krydda med salt och peppar samt med saften av en limefrukt.
9. Servera gärna med grillade kungsräkor.
Grillade kungsräkor
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter
Ingredienser:
- Råa kungsräkor med skal - 12 stycken
- Olivolja till grillning
- Salt och svartpeppar efter smak
Tillagning:
1. Skala räkorna förutom på stjärtspetsen. Ta bort huvud och tarm.
2. Värm olivoljan i en grillpanna. Grilla räkorna på bägge sidorna.
3. Salta och peppra.