Räkrisotto
Brasilien
Portioner: 4
Tillagningstid: 60 minuter
Ingredienser:
- Stora råa räkor - 400 gram
- Vitt ris - 7½ deciliter
- Koncentrerad skaldjursfond - 1 matsked
- Grön paprika, fint tärnad - 1¼ deciliter
- Tomat - 1 styck
- Bladpersilja efter smak
- Tomatpuré - 2 matskedar
- Vitlöksklyftor - 2 stycken
- Vegetabilisk olja till stekning och grillning
- Salt efter smak
- Lime - ½ styck
Tillagning:
1. Krydda räkorna med salt och limesaft från en halv lime. Låt stå i 10 minuter.
2. Stek riset lätt i olja i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att riset täcks med ett par centimeter. Salta lätt. Koka under lock på låg värme till riset är mjukt och torrt. Rör om och låt lufta utan lock.
3. Häll limesaften av räkorna.
4. Krossa och bryn vitlöksklyftorna i lite olja. Tillsätt de flesta av räkorna, spara några till grillning och garnering.
5. Skär tomaten i små tärningar. Hacka bladpersiljan. Tillsätt tomaten, den hackade gröna paprikan, bladpersiljan, tomatpurén och skaldjursfonden till räkorna. Häll på vatten så att räkorna precis täcks. Sjud i 5 minuter.
6. Häll över riset i en stor skål. Tillsätt räk-, tomat- och paprikablandningen. Rör om försiktigt så att allt blir väl blandat.
7. Grilla de återstående räkorna på en grillpanna penslad med lite olja.
8. Lägg de grillade räkorna överst på riset. Garnera med hackad koriander.