Saffransmarinerade kycklingspett
Iran
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter före marinering och 50 minuter efter
Marineringstid: 1 timme
Ingredienser:
- Kycklingkött, gärna lårfiléer - 2 kilogram
- Gul lök, stora - 3 stycken + som tillbehör att grilla
- Matlagningsyoghurt - 2½ deciliter
- Hel kardemumma efter smak
- Färsk ingefära efter smak
- Citronsaft - 1¼ deciliter
- Saffran - 1 påse à ½ gram
- Salt och peppar efter smak
- Tomater som tillbehör att grilla
- Körsbärstomater som tillbehör
- Salladsblad, till exempel mâchesallad, som tillbehör
- Inlagda majrovor som tillbehör
- Röda chilifrukter som tillbehör
Tillagning:
1. Hacka 3 gula lökar, lägg i en stor skål. Krydda med salt och peppar. Krossa kardemummakapslar lätt och tillsätt efter smak. Riv ingefära och tillsätt även det efter smak. Rör om.
2. Tillsätt yoghurt och citronsaft, blanda ner saffran.
3. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar, blanda ner i yoghurt- och saffransmarinaden. Låt ligga 1 timme. Sätt ugnen på 250 graders grilläge.
4. Trä kycklingbitarna på spett. Pensla med marinad. Grilla mitt i ugnen tillsammans med halva tomater och skalad gul lök. Pensla spetten med mer marinad vid behov. Det är färdigt när kycklingen blivit genomstekt utan att ha blivit torr.
5. Servera spetten med grillade tomathalvor, grillad lök, salladsblad, strimlad inlagd majrova, körsbärstomater och röd chili.